Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..
Haishh xsah aku kalau balik rumah xde aktiviti masak mamasak dari aku. Hey3x. Nie shera okay, gadis kampung yang rajin memasak dan mencuba masakanan baru. *masuk bangkul, angkat sendiri nampak. PUII
Cara buat kek nie sonang je, ditambah plak dye punya ingredients pun sonang. Sonang cakap semuanya sonang la. Makan sonang, buang pun sonang. Opss kotorrr.
resepi kek span gula hangus :
1 cawan gula pasir
1 cawan air
2 sudu margerin
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil sodium bocarbonate
4 biji telur
cara-caranya
1- masakkan gula hingga hangus. Dah nama gula hangus kan. Hehe
2- apabila gula dah hangus matikan api. Masukkan air.
3- buka balik api, kacau hingga sebati. (keadaan cair)
4- Tutup api. masukkan margerin. Kacau dan biarkan sejuk.
5- kemudian pukul 4 biji telur hingga kembang.
6- masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
7- masukkan sodium bicarbonat.
8- teruskan memukul hingga sebati.
9- masukkan gula hangus yang dah sejuk tadi sedikit demi sedikit. pukul hingga sebati.
10- bila dah sebati, sapukan margerin pada loyang *supaya tidak melekat
11- tuangkan adunan kedalam loyang.
12- sedia untuk dibakar hingga masak pada suhu 16-170 C
13- selamat mencuba.
Kek nie di request oleh mama aku sebenarnya. Dye cakap dye malas nak buat, so sebab dye tahu aku rajin sanggup dye tngu aku balik kelate untuk buatkan kek nie. Bertuah punya mama. Nasib baik aku sayang. Ngeh2x. Sodap kek tu kan mama. Dalam masa sehari dah habis. Walaweh membahang ke korang makan. Malam tu masak, pagi nak breakfast aku tengok 2 potong dah habis.. Oh mak kau!!
Kek yang senang dibuat, yg penting sedap ;D
ReplyDelete