Tuesday, May 5, 2015

Resepi Kuew Teow Hong Kong

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Dalam entry semalam, akak bagitahu nak masak kuew teow ladna untuk juadah bukak puasa akak kan. Tapi lain pula yang jadi Dik Non. Akak teringin nak makan kuew teow Hong Kong tiba2. Maka bermulalah episod memasak kuew teow Hong Kong ni dengan meng'google' dulu resepinya. Actually akak tak tahu pun pe beza kuew teow ladna ngan kuew teow hong kong ni. Dik Non tahu tak pe bezanya? Yang akak tahu kalau makan kat luar la, akak order je apa yang akak rasa nak mcm kuew teow hong kong kan, lepastu makanan sampai baru akak tahu 'Owh macam ni kuew teow hong kong'. Hah ghituww. Lepas pada tu akak lupa balik macam mana rupa fizikal dia. Muhahaha.

Jadi menu kuew teow hong kong ni agak google je tapi akak tak tiru 100% lah sebab akak kalau dengan resepi ni selalu nak derhaka. Jadi akak tengok je cara-cara nak buat. Bahan-bahan takde yang spesifik sebab akak main sauk je apa yang ada dalam peti ais mama akak. Yang takde tu lantak lah, peduli apa akak, asalkan kenyang. 

Bahan2:
- haruslah ada 1 paket kuew teow. (takde kuew teow macam mana nak jadi menu kuew teow kan)
- 4 ulas bawang putih (tumbuk)
- sayur kobis (my favourite sayur. + xde sayur lain dah)
- 2 ketul ayam (potong halus)
- 10 ekor udang (sebab ada dalam fridge)
- 1/2 ketul fish cake (sebab ada dalam fridge)
- 1 kiub pati ayam
- tepung jagung
- i biji telur

Cara-cara
Goreng kuew teow
1. Cuci kuew teow dan toskan. Gaul bersama telur dan sedikit tepung jagung. Tepung jagung ni nak suruh kuew teow tu mcm crunchy sikit. (akak tambah juga margerin)
2. Panaskan sedikit minyak. Goreng kuew teow tadi by portion. Akak goreng 1 senduk by 1 senduk. 
3. Hidang dalam pinggan or whatever bekas.
Untuk kuah
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih. Kemudian masukkan ayam.
2. Masukkan air dan kiub pati ayam. Biarkan mendidih dan ayam masak.
3. Masukkan udang, fish cake dan sayur. 
4. Masukkan tepung jagung. Banyak mana? Sehingga kuah kita dah seakan-akan nak pekat. Akak semalam dalam 3-4 teaspoon juga masukkannya.
5. Perasakan dengan garam kalau tak sesedap rasa.
6. Dah boleh hidang bersama kuew teow yang digoreng mula-mula tadi.



Okeh itu lah juadah bukak puasa akak semalam. Tak menarikan!!. Whatever it is #asalkankenyang. Akak ni simple-simple je orangnya. Apa yang ada itulah yang akak pakai. Kalau takde sangat tu baru akak g cari bahan-bahannya. Zaman GST ni semua nak kene jimat Dik Non. Hehe. So anyone yang terliur leh lah cuba masak kuew teow hong kong ni. Selamat mencuba.

p/s ~ semalam juga akak ada buat kuih bukak puasa. Nanti akak update next entry.

Kamsahamnida*_ *

No comments:

Post a Comment