Wednesday, August 5, 2015

Spaghetti Seafood Carbonara

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..


Sejak cuba makan spaghetti carbonara ni kan, kalau nak banding dengan spaghetti bolongness aku lagi suka yang carbonara. Penuh berkrim!! Nyum2x.. Aku suka makan dengan kuah yang banyak. Bila nak kuah banyak kan aku prefer masak sendiri ++ boleh la makan banyak-banyak. *dah kata suka kan.

Kalau sebelum ni bila nak buat je mesti beli sos carbonara yang ada mcm2 jenis seperti kimball dan prego. Tapi semenjak kawan bagi resepi untuk buat spaghetti carbonara ni, tak pernah lagi beli yang instant tu. Cukup dengan adanya instant sup cendawan seperti gambar dibawah ni. Lepas tu beli susu penuh berkrim jenama Dutch Lady.


Resepi :

1 biji bawang holland - potong dadu
1 tin cendawan button - potong
sotong/udang
3 paket instant sup @ 1 kotak
3 cawan susu berkrim

Cara-cara :

1. Panaskan minyak
2. Masukkan bawang yang dipotong dadu. Biarkan hingga layu.
3. Masukkan sotong dan udang. Biarkan sehingga masak.
4. Masukkan instant sup.
5. Kemudian masukkan susu.
6. Kacau sehingga sebati.
7. Masukkan cendawan button. Biarkan sehingga mendidih
8. Tutup api.

*kalau nampak pekat sangat boleh tambah air sikit.

Senang aje kan. Dah lah sedap. *ehh puji pulak. Sebenarnya nak cakap spaghetti carbonara ni sedap. Sebabnya kalau makan dekat restoran ke mana-mana je mesti tak cukup sepinggan. Hehe.

p/s ~ owh ya lupa.. jangan lupa masukkan garam gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment