Assalamualaikum..
Lama menyepi, blog walking pun tak. Sibuk dengan kehidupan dunia yang macam-macam. Seminggu serabut dengan nak temuduga, seminggu melunaskan apa yang dok serabut tu. Now back to hometown. Meneruskan hari-hari yang sama.
Tiba-tiba kalau dapat lempeng lemak makan ngan gula tu sedap. Adik pulak request air teh O. Makanya masak breakfast lah pagi ni.
Lempeng lemak Teh o (LLTO)
Resepi Lempeng Lemak
Bahan-bahan lempeng lemak
- 2 cwan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 tbs margerin
- 1 biji telur
- secubit garam
Cara buat lempeng lemak
1. Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam blender.
2. Mesin sehingga sebati dan tidak berketul.
3. Tuang adunan ke dalam bekas.
4. Panaskan pan dan api adalah sederhana
5. Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan bagi nipis (sy suka yg nipis)
6. Perhatikan keliling tepi-tepi lempeng dah terangkat sedikit. Balikkan. Masakkan sehingga keperangan sedikit.
Lempeng makan dengan sambal ikan bilis dan nutella pun best jugak. Tapi paling best makan ngan gula je. Cukup menyelerakan. Sepuluh keping aku makan sorang. Haha
Makan cecah dgn sambal tumis sardin sedapnya Seraa:)
ReplyDeleteterbaikk kan.. lempeng cicah apa2 pun boleh.. ikut selera..
Deletesedapnyeeee..minum pulak dgn teh o..lg sedappp..
ReplyDeletedouble thumb up kak..hihi
Deletelempeng lemak cicah gulai ikan sedap ni seraa...gdluck dgn temuduga yg dihadiri.
ReplyDeleteopss cicah gulai ikan ya kak.. xpernah lg mkn mcm tu.. trima kasih kak..:)
DeleteNampak sedap lempeng. Dah lama tak buat. Kalau anak saya, dia suka cicah susu pekat. :)
ReplyDeleteyupp.. cicah susu pun sedap..
Deletewak tenok pon nmpk sedap je lempeng lemak nih ., ;p
ReplyDeleteboleh lah buat nanti.. resepi dah disertakan tu.. :)
Delete