Friday, January 27, 2012

Mak SOM + Pak TAM = SOMTAM

Assalamualaikum..

Apa yang Mak SOM tambah Pak TAM sama dengan SOMTAM tu? Hah nie aku nak cerita la. Sebelum tu aku nak tanya, pernah tak korang dengar sejenis makanan yang diberi nama SOMTAM? Tak pernah!! Pernah!! Okeh jawab dalam hati sebab kalau jawab kuat-kuat pun aku tak dengar. Lain laa kalau korang call aku bagitahu. Kalau macam tu kasi laa nombor nak call.  Ehh maaflah nombor aku rahsia. Elehh bukan nak ngorat pun!! Ya aku tahu bukan nak ngorat sebab aku pun tak nak orang ngorat aku. Muhaha.. Satu perenggan dah kelaut. Maaf..

Berbalik kepada SOMTAM. SOMTAM nie sebenarnya ialah sejenis makanan yang mana makanan yang asalnya silah keturunannya dari Thailand. Savadikupp Kap Kum Kum. Haha. Kene Sumpahan Kum Kum baru tahu. Satu perenggan lagi melalut. Maaf..

Untuk buat SOMTAM nie, bahan utama yang mesti ada ialah buah betik yang masih lagi belum masak. Bahan-bahan lain pula seperti cili kering, cili padi, kacang dan lain-lain. 

Persembahkan rupa SOMTAM

Mengenai tajuk entry pula, aku ingatkan SOMTAM nie asal namanya dari gabungan Mak SOM dan Pak TAM. Tapi bukan sebenarnya. Apa yang pasti nama SOMTAM tu memang dah asal macam tu, takde kene mengena dengan nama orang pun. Untuk rujukan dan lebih tahu apa itu SOMTAM klik gambar SOMTAM kat atas tu.

Kalau nak tahu, SOMTAM nie dibuat dalam satu mortar yang besar. 

Kalau ada yang besar nie tak payah laa nak buat SOMTAM

Yang besar nie baru leh buat SOMTAM. Sebabnya takut melimpah ruah bila dikacau dan ditumbuk-tumbuk. 

p/s ~ Lagi pedas lagi best!!

1 comment:

  1. apa rasanya ek SOMTAM tu...sebab dah letak betik tak masak.... :-)

    ReplyDelete