Wednesday, December 30, 2009

''M.A.S.K.U.M''

apakah benda itu..M.A.S.K.U.M..??!! M.A.S.K.U.M adalah satu nama singkatan bagi Majlis Sukarelawan Universiti Malaysia.. Satu program "Lestari Bumi Hijau'' telah dijalankan. Program ini bermula pada 25-28 Disember 2009.

Aku bersama-sama kawan-kawan ku alya,ain n chah telah join program ini atas pelawaan awa sebagai sukarelawan dalam memelihara dan memulihara alam sekeliling.. Pembabitan kami dalam program ini mengakibatkan kami tinggal di Kolej Datin Seri Endon aka K.D.S.E.. Namun begitu di sebabkan kedegilan masing-masing kami nak duduk kat bilik sendiri.. (erm kami2 mmg bdk degil).. tapi setelah melakukan perbincangan di sepanjang perjalanan pulang dari tempat makan aku decide untuk menarik diri. Hal ini demikian kerana (wah mcm ayat esai) aku ada kenderaan hanya motosikal so macam mana nak angkut budak bertiga nie.. xkan nak ''gekdong'' 4 plok.. mapuhlah moto beta itu,, silap2 ari bulan meletup tayar..bla..bla..bla.. nak cerita satu persatu patah jari jemari beta yang runcing nie.. so d pendekan cerita

kami join lah program nie.. so sangat-sangat lah gembira sekali.. kami mendapat banyak manfaat dan pengajaran dari program nie.. yang paling bst skali mestilah bila bertambahnya kenalan. Namun yang paling tak dapat aku lupakan ialah bila berkesempatan ke Tanjung Piai yang terletak di penghujung Benua Asia Selatan.. apa yang kami buat kat sana? kami buang sampah sarap n kayu kayan yang akan menghalang pokok bakau dari hidup dengan baik.. kami bersih hanya yang tepi-tepi sahaja.. nk bersih semua kene lah bayar gaji juga untuk kami semua. kerja itu amat memenatkan kerana selepas kutip dari kawasan paya bakau itu sampah sarap n kayu kayan itu hendaklah d buang d tempat yang sepatutnya untuk proses pelupasan pula..

sekembalinya dari Tanjung Piai maka berakhirlah program itu.. kerana program itu aku tidak menghadiri kelas pada 28hb n lab kimia analisis pun aku masuk lambat..

sekian sahaja buat kali ini.ada cerita baru nanti aku story lagi..




''ShaiRa HaiFa''

Tuesday, December 22, 2009

''A DAy WtH fRdz''

setelah lama tidak kuar bersama-sama ngan kengkawan so
tarikh : 20 December 2009
tempat : jusco city
masa : 12.00 tengahari ~ 9.oomalam..
peserta : nia,,chah,,ckin,,awa,,men,,alya,,mida,,n my self..
kteorang berjaya meng'enjoy'kan diri kami..dengan ini di sertakan gambar-gambar suka sukii kami bersama-sama..






.::''tHis Is a sWEEt MeMory ThaT mUSt Be ReMemBer''::.


''ShAiRA HAiFa''

Sunday, December 20, 2009

''rAsA hAti''

Dalam meniti hari-hari yang makin berlalu dengan setiap saat, minit dan jam aku masih lagi seperti di awan-awagan dan bagaikan berumah di tepi pantai kerana seperti dilambung ombak yang ganas sekali seperti TSUNAMI.. Aku juga bagaikan orang buta yang kehilangan tongkat tidak tahu kemana arah tujuan atau dengan kata lain matlamat hidup ini yang sebenar.. Apakah yang aku mahukan? Soalan ini masih lagi membelengu hidup ini tanpa sebarang jawapan pada diri ini..

Semesta baru yang baru sahaja bermula dan telah berlalunya seminggu aku masih lagi seperti dulu.. Namun begitu dengan tahun 1431Hijrah ini ia telah memberikan aku satu semangat yang baru.. Adakah aku dapat bertahan dengan semangat itu? atau ia menjadi satu yang sia-sia dalam hidup aku?

Dalam kehidupan ini apa yang kita mahukan tidak semestinya kita akan mendapatkannya dan apa yang kita tidak mahukan juga tidak mungkin kita dapat menolaknya. Hanya dengan doa dan usaha yang bersungguh-sungguh pasti semua ini berjalan dengan jayanya..

p/s ~ walaupun kita gagal maybe ALLAH S.W.T ingin menguji kita adakah kita berputus asa atau tanamkan dalam diri untuk buat lagi yang terbaik.. USAHA itu juga melambangkan kita berJIHAD terhadap AGAMA kita sendiri.. INSYALLAH..

Semoga aku menjadi orang yang berjaya dunia dan akhirat.. (^.^)


''ShAirA HAiFa''

Friday, December 11, 2009

''ak yg bosan''

huhu..bosan yg tramat sngt..
xtau nk wak pe..
sok dh nak balik U.T.M..
xse balik sana..
p nak jumpa kawan2..
lau balik sana mst nak balik umh..
lau balik umh mst nak balik sana..
dun know bout my feeling..
feeling yg xbrapa nak sihat lah nie..

MyEm0.Com

''ShAirA haIFA''

Friday, December 4, 2009

''bEst fRiEndz aka KAwaN baEK''

orang yg macam mana yg boleh kita angap kawan baik kita?itu semua masing2 yg tetapkan nak pilih yg mcm mana..bagi ak org yg bleh ak angap kwn baik ialah bila mana dy ada d mana saja bila d perlukan..penyayang n xlupa jgk mngambil berat sal kita..blh mndengar msalh yg kita hadapi d samping memberi nasihat sedikit sebnyk kpd kita..malahan akan rasa selesa bila brsama dengan dye..bila ada perselisihan faham lak ak akan merasa sngat sdey n menitiskan air mata..ak merasakan mcm xde tmpat dh nk meluahkan perasaan nanti bila dh ada perselisihan dengan kwn baik sndri..

orang mcm mana pula yg kita xleh angap kwn baik kita?bagi ak org yg xleh ak nk angap kwn baik ialah mereka yg mempunyai ciri2 d ats tapi suka mnyindir bila brjumpa..dh lah jarang jumpa lps 2 jumpa lak nk mnyindir2..ak xsuka lah org cm 2 makin buat ase sakit ati ada lh..bagi ak baik xpyh jumpa terus org cm nie malahan blh mnyemakkan kpala otak je..apa komen pmbaca sekalian tentang hal nie?



ShaIrA hAifa

Saturday, November 28, 2009

''KeSEmpAtAn yG dIBeri''

ak nk ucap ''SALAM AIDILADHA'' buat saim2 n pngikut blog ak sekalian..
kalu ada daging lbh (hehe..) past2 lah ke ak..
2 jah tuk ucapan raya ak..
salam dr perntaun ngra mAlaYSIA nGRI kElate..
MyEm0.Com

''boleh xjngan ganggu ak?"
dy xreti bhsa ker?ak dh kata xnk kan..napa dye tetap paksa ak..
hah mknenya mmg dye xreti bhsa lah kan..
MyEm0.Com
dh terang lgkan bersuluh (walaupun ak tulis n3 nie dlm gelap n hnya d temani chaya dr kom)..haha
ak bukan sngaja nk libatkan org lain dlm hal nie..buat aiman nk mintak maaf bnyk sngt2..
bukan sngaja nk babitkan '''aiman'' tp hnya nk mintak pandangan je..
sory tau,,apa2pun terjadi kita msh lg kawan baik..
hbungan yang ikhlas xkan musnah bg2 shja..


''KEIKHLASAN''
suka2 dye je cakap 'sy tau awk xikhlas kwn dngn sy'
oit sapa ko nak ukur keihlsan ak..
n ada ak suruh ko ukur..xde kan..
so xpyh nk susah2kan dri ko sbb ak..
sejauh mana keikhlasan ak hnya ak yg tau.
ko xpyh nk sibuk2 cakap ak xikhlas..
MyEm0.Com
n ayt dye yg paling ak xleh trima n xblh blah
'sy tau fikiran n ati awk'
apa dy ingt dy ''tok nujum'' tau apa ada dlm kpala otak ak n ati ak nie..
eh tlg lah..xpyh nk nujum2 lah ak tau apa ak buat..

ckp sahaja smpai d cni kesempatan yg d bri oleh mata ak..dh nk tutup dh katanye
lain kali ak tulis lg..
MyEm0.Com

ShAirA HAifA

p/s ~ 1st : sapa2 yg kenal ak..ak nk korang tau ak ikhlas tau ngn korang..
2nd : ak xleh lg nk upload gmbr banjir 2 memory xleh baca lg..siap ada psword lg..myB nk enset baru kot..hehe


Wednesday, November 25, 2009

''banjir''

buat pengetahuan semua banjir telah melanda kuala terengganu,,kota bharu dan juga negeri2 d sebelah utara..haha..aku bukan nak mnyampaikan berita kat cnie..p ak just nak share gambar2 banjir kat kelate..p ak xleh nk upload lg sbb memory fhone xdop..t ak ada memory phone ak upload ke..mihaha
MyEm0.Com

sHAira HAiFA

Wednesday, November 11, 2009

''HomE SweeT hOme''

HoHOhO...aku dh selamat sampai umah..=)selamat tinggal buat UTM jumpa lagi sem depan..
MySpace

waaaa aku bertolak pulang dengan menaiki bas yang diberi nama KKKL dari Johor Bahru ke Kota Bharu pada jam 8.45malam semalam..bas tu sepatutnya kul 8.30malam..erm cam biasalah maybe banyak halangan masa on the way nak sampai Sri Puteri 2..(thnk +)..then naik lah bas 2..kali nie aku xbalik sowang2..aku balik ngan kawan aku yang diberi nama NURUL AKLIMA (haha ima ak dh famouskan mu kat blog aku nie)..
MySpace

lau sebelum2 nie naik je bas aku dah mula memproses 'taik mata' maklumlah balik sowang2kan nak borak ngan sapa..tapi sebab aku balik ngan ima , aku berborak2 ngan dye sampailah kul 12tengahmalam..ye lah b4 nie aku xdapat kesempatan nak borak ngan dye lama2..so banyak lah cerita dikongsi bersama2 (oppsss nak tau ke?nie rahsia aku ngan dye je)..

ima turun dekat JERTEH sempadan Terengganu n Kota Bharu..so dop lah aku sowang2..kul 7.45pagi sampailah aku kat depan MASJID BESAR KUBANG KERIAN. aku turun kat c2 je senang xpayah nak susah2kan papa aku g ambik kat bandar lagipun sampai pagikan bukan ari minggu lak 2 mestilah jam jalan..

so aku tunggulah papa aku datang ambik..sampai je, aku terkejut ada budak kecik kat belakang..intai punya intai upenya adik aku..dye xg sekolah..pemalas punya budak..

aku : bakpow xg sekolah? malas teh..

adik : cikgu xse w
ei g sekolah..
aku : baiknye cikgu xse v g sekolah..
adik : ada program cikgu2 kat sekolah sebab tu cikgu xse v g sekoloh..
aku : owh..


dh sampai upenya aku kat umah..so aku kemas2 barang,,mandi,,on9 jap n apa2 yang patut lah..lepas 2 mama ak ajak g pasar..before 2 ak sempat gak terlelap..ngatuk beb..aku g lah pasar ngan mama aku naik moto je..mama suruh bawak keta ak xnak..aku xberapa nak reti lagi bawak wira lau bawak viva xpe r..tp viva akak aku bawak g kerja so apa lagi naik lah moto MySpace
ngan mama aku g
PASAR SITI KHADIJAH kat bandar..erm shomping punya shomping sampaikan xperasaan lak upenya dah penuh 'bonet'..hehe..balik je lah macam 2..sampai ada pakcik 2 tengok sengih2 je cam 'kerang buusoookk'' pun ada..

sekarang aku dah selamat sampai kat umah..then aku sertakan gambar2 yang cam berkaitan sikit2 ngan apa yang aku cerita kat atas 2..so layan..=)


'' mAsjID bEsaR kUBaNG kERian''

''nIe Lh bAS yG aK naIK''

''NIe Lak UMh yG aKu DIaMI''

''aDik Ak Yg Xg SekoLah Ai nIe''

''pASar BesAR sITI kHadiJah''


ShAira haIfa

Monday, November 9, 2009

''PeNaNTiaN aDaLaH SaTu PEnYIksaan''

kenapa semua nie perlu untuk ak?apakah kesudahan yang bakal ak perolehi?mengapa harapan itu terpaksa ak pikul?semuanye adalah ketetapan-Nya..semoga ak terus tabah dalam mengharungi kehidupan yang penuh pancaroba ini..

balik pada tajuk kita ari nie..cheh macam nak bg ceramah jek gaya ak ari nie..(poyo hbs)
semua nie dsebabkan perangai kepoyoaan yang ak ada..sebenarnya ''PeNaNTiaN aDaLaH SaTu PEnYIksaan'' yang ak mksudkan adalah sal exam tau..bkannye ak dop tunggu buah yang xluruh2, daun yg xgugur2,,hehe..tp selepas pada ari nie(esok lah) ak akn mnduduki 1 paper lg~[ physical chemistry] iaitu hasil tmbah,,tolak,,bhgi.,darab,,square root,,exponent,,log-ln,,n apa2 dr perkataan physic and chemistry..nak tau cm mana terhasilnya hah kira2 lah yaa..yang pasti bdk math mst power kira mende2 nie..ak xbrapa nak power sbb ak bkan power rangers..+)lps pada 2 yahooo ak merdeka..
MySpace

shera 1: jangan nak epy sngt!!
shera 2: apsal lak?ikt suka ati lah,,
shera 1: sem dpn ada lg..nti mst mu sdy lg,,
shera 2: ala sem dpn tunggu lah sem dpn..biarlah epy dulu tuk sem nie..
shera 1: ikut suka ati mu lah..kita jumpa lak sem dpn..t ak nak tngok pe jd ngn mu..
shera 2: ermm..kita badi tengok lh (masing2 tengok)

so sem nie akan tamat bermulanye esok lps kul 5.30 petang..so penantian tuk menjawab semua soalan final sem 1 2009/2010 ak berakhir..rasa begitu pantas pulok masa berlalu sehingga ak sendri pun xtau ak wak gapo ngn masa yang lps2 2..p ak harap ak telah lakukan yang terbaik dengan masa2 lampau ku..semoga ak tergolong dalam mereka2 yang tidak gagal dalam melaksanakan harapan org2 d sekelilingku..
MySpace
..


ShAirA HAifa..


Ak rASa Ak SEMaKin RaJIn tUk TerUS mEMaJukAN bLog aK niE..

Sunday, November 8, 2009

''xDe TaJuk''

haha..akhirnya ak berjaya juga membuat blog ak untuk d komen oleh org..so komen lah bnyk2 yaa..dh berzaman2 blog ak nie xleh nak komen stiap n3 ak..dh bnyk kali percubaan gak ak try nak ejas p xberjaya..
MySpace

so setelah itu ak berjaya untuk ari nie..2 pun nasib lah..ini pun sbb cikku (tiba2 ak nk famouskan ciiku kat cni) yg kata mybe sbb template ak..lau x ak rasa smpai bila enth ak xdpt nak wak org komen dkt n3 ak..nk gak tau pe org nak komen kan,,hkhkhk
MySpace

SHaiRa haIFA

Thursday, November 5, 2009

''SjE2..''

waaaahh..
dh lama upenya ak x update blog nie..dh sebulan dh..ak sebenarnya mls nak menaip nie..
ermm p xpe mls2 pun ak nak naip gak ai nie..lg pun ngah xde wak ape2 nie..

ai nie ak dh hbs paper yg ke3..ada lg 2..ahhh bnyk nye lagi..dah lah sbjek killer..baca subjek 2 xtau pe baca subjek nie xtau pe..bongok lah plok asenya..xm final ak yg strusnya lak 9 n 10 november..lps 2 its nothing..ak dh leh balik umh..say puppy 2 UTM n smua..semoga ak sampai umh ngn slmatnye..then ak akan smbut brthday adik ak lah..14 ai bulan sebelas nie..ak dh berpakat ngn kakak ak nak beli teddy bear dkt dye..t ak leh tumpang pluk bear dye..sdgkan ak sndri dh ada bear gak..kakak ak bg time brthday ai 2..SAYANG KAKAK AK SNGT2..bertapa bertuahnye ak ada kakak cm dye..nk tunggu pakwe bg erm lmbt lg lah..enth bila lah ak akn ada pkwe..org nak ak dh tolak mntah2..kesian dkt dye..''sory sy bukan sngaja nak tolak cinta awk tp sy xbrsedia untuk berkapel..awk faham sy k..lau ada jodoh kita xkemana jadinya tanpa kapel skali pun''

huhuhu..ari2 ujan..ujan lak pda wktu ptg..xleh lah ak nk g derat(jalan2).xbst btl..asyik dop bilik je bosan nak mati..on9 pun bosan gak..lau bosan biasanye ak layan cerpen on9.bst gak layan perasaan,,hehe..ak akn mula terbayangkan ak yang ada kat dalam cerpen 2..@_@..pandai sngt penulis 2 buat crita,,semuanya nmpak real tau..

last but not least(cm wak karangan lak) ak nak cakap semoga ketemu lagi d coretan ak yang seterusnya..heheMySpace

ShaIrA HaIFA..


P/s: loceng yg bodoh berenti lah sakit telinga ak dh nie..+(

Monday, September 28, 2009

TeNSioN nK mATi..waaa

Ya Allah..hNYa DYe yg lBh mnGetaHUI..
StelaH BeBERApa lama bErcUTI (SeMInggU JE) Ak kIni kembALI MnErusKAN KhDupan KU Sbgai SEOWang peNuntUT..erm apa NK Jd NIe?Asgmnt BnyK Gler2..g pUN ak Xtau NK bUAT PE..nk Buat cm Mna stdy Pun XbRAPa Nk fhm lg..Ak dh Xtau nk bgtAU sAPA lg NASib AK NIE..TlG LaH..aDakAH inI MMg nSib seOwang PenUNtut??

Saturday, September 19, 2009

''hAri2 TerAkhIR''

setelah sekian lama ak berdiam diri dr mncoret sebarang kata2 di blog ini kini ak akn mncoretkan kata2 di sini buat pertama kali di bulan September ini..adoiiii

hari ini merupakan hari terakhir umat Islam di seluruh dunia akn berpuasa n merupakan hari terakhir buat hamba2 Allah S.W.T yg telah tertanam didlm kubur tidak d azab..Al-Fatihah buat yang telah kembali ke RahmatuAllah..

di kesempatan ini juga ak ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan dan keampunan dr papa..mama..kak long..abg chik.n adik ku tidak lupa juga buat kawan2 seperjuangan bermulanye dr ak masuk tadika pasir hor,sek keb pasir hor, smk dato' ahmad maher, mrsm kuala terengganu n utm skudai n buat guru2 serta lecturer2 yang telah mencurahkan ilmu sehingga hari ini..

ak ingin memohon kemaafan atas lisan yang xterjaga,janji yang terabai,hati yg penuh dngn syak wasangka dan semua sikap yg pernah n sempat mnyakitkan semua..harap kalian dpt memaafkan ak insan yang lemah lg hina ini..

Salam Aidil FitTI mAAF zAHIR & bAtin..
~ihlas dr~ NURSHAIRA HAIFA BT SUHAIMI

aK RaSA sampai di sini shja buat kali ini..
ak memohon utk mngundur diri dhulu.. =)

Wednesday, August 5, 2009

"coretan"

sebagai seorang pelajar ak tidak dapat lari dalam melaksanakan tugas yang diamanhkan..namun begitu ini menyebabkan ak selalu dalam keadaan tertekan..waaaaaaaaaaaaaa
tugasan yang banyak menyebabkan ak terkejar2 dalam menyiapkannya..pada masa itu ak jugak banyak bermain,,ha3x,,

sejak 2minggu kebelakangan ini ak amat sibuk,,sibuk dengan program yg ak join,,ak jadi AJK SUKAM(sukan lah)..UTm pngil SUKAM..ak jd AJK MAKANAN a.k.a MAKAN je lah keja ak,,he3x..jd ajk makanan nie sngt memenatkan terutamanye hari minggu,,bnyk makanan nak kene packing smpaikan nak g outim pun susah maaa,,lau ak nak g outim ak akn ckp ak ada hal,,ha3x,,terpedaya jgk lah org2 yg ak bgtau 2,,kecian kan,,


SEKIAN..

"nisfu syaaban"

Malam Nisfu Syaaban
6 ogos 2009(khamis) merupakan hari nisfu syaaban.Malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban adalah satu malam yang sunat dirayakan dalam syariat Islam kerana ia merupakan malam yang paling mustajab dan penuh rahmat.

Malam nisfu Syaaban ini sayugialah kita hidupkan dengan membaca Surah Yaasiin tiga kali selepas sembahyan fardhu Maghrib. Dan setiap kali lepas membaca Yaasiin akan dibaca doa. Pada bacaan Yaasiin pertama diniatkan dengan memohon panjang umur, pada bacaan kali kedua diniatkan dengan memohon agar dijauhkan dari bala dan pada bacaan ketiga diniatkan memohon murah rezeki yang halal. Cara lain ialah menghidupkan malam nisfu Syaaban dengan berhimpun membaca zikir dan Al Quran.

Doa Malam Nisfu Syaaban

Ertinya : Allahumma Ya Allah Ya Tuhan yang empunya kurniaan, dan tiada siapa mengurniakan kepada-Nya, ya Tuhan yang empunya kemuliaan dan kebesaran, ya Tuhan yang empunya kurniaan, tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya dalam wujud ini melainkan Tuhan hamba sahaja, tempat sandaran hamba-hamba Tuhan yang memohon perlindungan, dan tempat perlindungan hamba-hamba Tuhan, yang mohon keselamatan, dan tempat keselamatan hamba-hamba Tuhan yang di dalam ketakutan. Kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz, akan seorang yang celaka, maka hamba mohon akan hapuskan daripada hamba nama kecelakaan itu, dan mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba akan seorang yang berbahagia. Dan kiranya Tuhan hamba telah ada menulis akan hamba di sisi Tuhan hamba dalam Loh Mahfudz akan seorang yang ditegah dari kebajikan, dan seorang yang disempitkan rezeki hamba, maka hamba mohon hapuskan tegahan itu daripada hamba, dan mudahkan rezeki hamba, dan hamba mohon tetapkan hamba di sisi Tuhan hamba, akan seorang yang berbahagia dan seorang yang ditaufikkan dengan kebajikan kerana bahawasanya Tuhan hamba telah berfirman dalam kitab yang telah Tuhan hamba turunkan (Al Quran) maksudnya : “Allah Taala menghapuskan apa yang Dia hendak hapuskan, dan Dia tetapkan apa yang Dia hendak tetapkan dalam suatu kitab dan di sisinya Loh Mahfudz.”

Wednesday, July 8, 2009

''Ak Amat BusY''

salam,,
buat semua pngunjung blog ak,,
erm ak xtau nk tulis per p ak rasa dri ak sngt bz,,xtau lah ak nie bz ngn per??p yg ak rasa ak bkn bz sngt p mnyibuk jek,,so jd lah bz,,lg pun ak geram sngt nie wireless xelok lah,,kata UTM rangkaian wireless paling laju,,p hampeh,,kata kat bilik single dpt!!mana kata2 2,,ak dok bilik single xdpt pun,,lembab gler lau dpt pun,,bikin masalah jek,,baik dok bilik double cm sem lpas,,sama je,,
p yg ak pelik kat blok lain dpt lak napa blok ak nie susah nk dpt,,geram lah,,lau tau cm nie ak xpilih blok ak skrg nie G14,,buat susah jekk..

erm,,huhu ak rasa sngt trtekan skrg,,but i must cool,,relex,,tarik nafas panjang2,,lepas,,
then entah per yg jd,,SMILE ( '_' )

Thursday, July 2, 2009

''kenAnGan TerAKHIR''

hoho..STlAh lBH kUrAng 2BuLAN aK bECutI,,sO bNYk Bnda Yg Tlh Ak lAkuKAN Kt Umh NIe WaLaIPun BndA yg Ak LAkUkAN lBH KUrang sAma SpRTi MaIN

FrIeNDsTER,,
FaCeBOok,,
TaGGed,,
YM,,N
bLoGiNG


tP iA cKUp MNaRIK n Ak EnJOy MlyaN BnDA2 nIE,,eRM ak aKN kMBAli kE kAMpUS bLIK,,dPT kAH ak LakuKAN bnDA2 sEumPAMa Itu LG??mKlumLAh Y5 KAt U lmBAP tahAp ''sIPuT baBI'',,BenGANg Gak Ak KdG2 2,,ThIS Sem AK dOK BILiK sINglE,,So aK BEbas Nk Buat pe2 Yg aK SUka,,Al mkLUmlah BilIK snDrI kan,,he3x,,BsT nYE,,Cm Mana Lah raSA dOK BIliK sOram nie..cUaK puN ADA gaK SbNArYA,,HU3X,,So ''I WILL SURVIVE''..
cHayOK2x,,AjA2X..

Wednesday, July 1, 2009

''SeLAmat TINggal''

buat paPA,,mAma,,KaK lONg,aChiK,,AdIK,,N BUaT SMua NNeK ak N pak sdara or mAK SdRA,,LOVE ALL OF U..aK Akn PrgI Sdh,,HuHU cDey WeIi,,cm dH nK tnGGALkan DunIa laK rSA CdeY Nie,,waLaUpUN Ak Hnya Akn mNinGGALKan nGerI KElaHIran KU nie KeLANTAN Drul NAim,,AHKZZ,,erM ak XKn KMbali SeHinGGA lAH rAYA yg AKN mNELang,,Dh LAH dPt POse 1aRi jeK Kt umH,,waAaAA..cDey BngAT,,iTs Ok,,Ak Prg HNya tuK mNUNtut Ilmu Bkn Nk BUAT pE2 pun,,MoGA AkU trUS dI bERkaTI oLeh-Nya Slalu,,AMIN..

Wednesday, June 24, 2009

''XpeRiEnT''

xpRiEnt Amt PnTIng Dlm MneRUSKan KhIdUpAN d HaRI Yg MNdATAng..XpRiENt aKN LbH MeMbantu JiKA pRkARa sAma BerULang LGi..nmUN bG2 jIka kTe tDk MeMPunyAI xPrIenT SnDRi Kte lEh TNya XpRiENT ORG lAIn..WAlaUPuN ItU xPrIeNT oRG lain Tp ItU Akn MemBAntu Kte Yg MMg xde eXpRIent..sO xPyh Nk mLu2 Tuk tnya XpERiNT oRG lain..aK mNulIs n3 nIE dR xPriET ak Yg SNdRI..hU3X..

Tuesday, June 23, 2009

''rEuNIon"

sAlam KeMbali..n3 Hari Ini BerKenAaN rEuniON Yg TLh bERlangsUNg
TaRikH : 20-21 jUn 2009
BerTeMpaT : mRsM kUaLa TeRENggnu..

ReUNiON INi aDAlaH AntARA bDAk2 5B..nmUn BeGitU hNYA SeGelinTIr ShjA yg Dpt hAdiR..aNtaRANye sayyidi afiq (x-pRes),FaKH,wAni,pIPaH,G-lAH,AYU,nIcK
sYahIra,DoYan,ShIMbe,K'B n mC ChaH..dAn BuAT DiYen TrIMA kSih sUdi Join WalAuPUn KitE bKN sKLZ..bUAt alYAa WaLaupun KhaDIran HNya SepARUH hARI oK Lah DpT LpSKAn RnDU kWN2 Mu yG tELaH sEKian LAma X BeRJumpa Dgn MU..(Ak daH PuAS juMPA SemEK 2, Ari2 jUMPA laU dKT UNivERSiti Gak..g MkN pUn Kdg2 sAma2 Jgk..) aKtiVtI sePAnjanG rEunIOn Ni AdalAH Mlm AhD 2 kETeOraNg beRbbQ..dEPAn Umh PenGetuA yG SbLh sUrau 2(SapA pNH G saNA tAU LAH)..kTEOrNG msAk sNDRi,,Sbb MASak SnDRi Aym UtK bbQ 2 Masin(Sbb SmUaNye BaJet PnDAi MSK)..kLakAR TUL..MENu MLm Tu AyaM,dAgiNg BuRGer,hOTdOG,kENtANG gOREng N aIr SegERa.. Ok Lah 2..LPs 2 KetEoRaNG bERcERita smPai laH SmuA kETiDUran.. Esok pG Nye kEteORAng G mKn kat CaFe ma n PA..KeTEoRANG jmpA CG2..bST sNGT..MkLUMlH DH 2Thn kan XjmPA(ak Lah yg xJumpa HMpIr 2thn Org LAIn xtAU pLak)..Then Lps Mkn KeTeorNG G amBIK sIJil Spm..(Ak tUKANg kUtiP sIJil dAk2 yG xDTg,, dIoRAng SurUH ambik aK toLng lah..)..Lps 2 KeTEoraNG g JUmpa cg2 dKT sTaF rooM..MlANgnYE NSb KetEORAng XraMAI cG ada..THeN g MlaWAT klS dULu,SnAP PiC 1,2..nExT MSuk kLs Cg WAn kHADIjaH mNGajar..PrKEnalkAN DrI Jek..Yg PALING BEST skLI juMPA sIR hARIn..HE3X..kElAKAr Hbs2.. Lps 2 kTeoRANg LPAk kAT kOOp..BoraK2 ngAN tCher oMAI..aMbiK gMBr sMA2..KuL 11 kTEoraNG bERSiap Kms2 BARaNG,,aK n DAk2 Dr KElanTAN naIK baS kUL 2PTG..ERmM KeTEorANg akN bUAt lg ReUNion..InsyaLLAh 2Thn AKn dTG lg..

Ini LAh Pic yG DpT Ak SERtakan..


Thursday, June 18, 2009

''InFoRmaTIon''

hALo Buat KAwAN2 AK skalian ARi sbTu nI ak NAk g mRsM kT..Sjek Jalan2 jmpA Cg Yg TlH MncUrahKAn sGALA ILmu UtK ak Trus bRjayA sEHingga KE haRI Ini..jASa MU Cg akAn ak KnaG SMpai BIlA..tRima KASIh Cg..BuAt Cg Yg tlah BRpinDAH TruTAMA skaLI tCher FitRiah aK SnGT rNdU AKan bEliau..WalAUpuN dYE nMpak GarAng AKan TeTAPi BeLIAU AdalaH SeOrang Yg pNYAYAng..

DisAMPinG iTU ak Nk G kT sBB Kls ak 5B ad REunioN..AK kaNGAN nk JMpa raKAN2 SpErJUangan aK DUlU..McM maNA KEadaaN korNG SEMuA??bERubaH ATau TiDAk??TinGgI aTAu RndaH??KeCIl atAU bESar??Huhuhu Ak xSbR RasANYE..sEmOGa KalIAN SemUA tRUs BrjaYA...aMIN..

Wednesday, June 10, 2009

''ikUt kaTA Tngan''

mNgaPa ikUT kATa TanGAN??
hATI yG MMbUATKaN tNAGn Tuk BrGeRAK bG MNcOreTKAn KAta2 D BloG aK bUAt kaLi Ini..BTW aK bRU balIk Dr BrCUtI kE tREngaNU lpS peNAT MmerSihKAN PERiUK bELAngA sEMpNa PerKhWinan MaK sDARA ak..hOHo..

PiC wEddiNG mAK sDARa WtH paK SdAra AK yg bru..akekekeke..




Ok skrG ak NK CrtE Sal TrIP g gANu LAK..
erm PaDa ASAl NYe XjD pRgI sBB nEnEk aK saKit Slah sOrang Mak sDAra ak NIe Dye XNk TINggAl kan nEnEK AK 2..kATenYA NtI Xde OrNG Nk tAKE CAre NnEK Ak 2..
MaK sDaRA Ak SOrAnG lg jD pRGi Coz LPs 2 Dye nk TrUs bLIK sELangor..
oWh..tHen PaK sDarA aK DPt PujUk MAk sdARa AK, DyE katA "nTi Ada LAH oRG AK Jga''..
Lg PuN nNek Ak NiE aDA ramAI Ank..10 OrANG semUANyE..HHUHUUHU..
raMAI kan??Ermm Dpt LAh G GANu KiTE..p Mak SdaRA AK n PAk sdARa Yg bRu xIkUT..
dIORng KNE bSuh PuYUk BelaNGA..HAK3X...

N nIE ADAlah PiC dKt GAnu..kuang3x..



Monday, June 1, 2009

''kMnIsaN uSaha yg BrtErusAN"

hARi Ini pLJaR2 Utm SdH dPt MnYEmAK rSlt MsIng2 n aK xTrKeCUaLI..
dAn AK aMAt BrSyUkUr aTas KuRNian YG Allah BerIKAN dGn UsAHA daN BerTAwakaL Nye Ak Ak dPt tArget Ak N aK akaN mEmBuaT yG lBH baIK TUK sEM aKN dATAng..
Insyallah..

'USAHA YANG BERTERUSAN AKAN MEMBERIKAN KEPUTUSAN YANG LEBIH CEMERLANG'

Sunday, May 31, 2009

''ADa HikMAHNYa''

buaT sMua sTuDNtS utM anDA akan mNGetAHUI rZlT aNDA Pd 1 JUN..
hUhU..BiLa 2??aLAMat BeSok..

ermm..RsLt aK AKn KuaR SoK..SeMoGA AK BerJAyA kalI iNi Dlm MerPrtINGKatkaN RSlt Ak Pda Sem LPs..AK TlH mNcUBA sEHabiS BAiK..SEmOGA aK lBh BerjAYA uTk KALi INi..
ISYALLAH..

sEGala dUGAan Yg ALLAH S.W.T bERikan ADAlah UtuK meMbeRI PELuANG KpD hAmBANyE TuK TruS memOhoN pERtoLONgan DrpD-Nya..DgN cRA InI HAMba-Nya AKn tRUS MngIngati-Nya..Tanpa sEmuA iNI, BeLUm TnTU haMba-Nya MnGingaTI-Nya..


kita minta kpd TUHAN setangkai bunga segar..
Ia beri kaktus berduri.
kita minta kupu-kupu..
Dia beri ulat berbulu.
kita sedih dan kecewa..
namun kemudianya..
kaktus itu berbunag indah sekali dan
ulat itu pun mnjadi kupu-kupu yg sangat cantik..
itulah jalan TUHAN, indah pada masaNYA!
TUHAN tdk memberikan apa yg kita harapkan..
tp IA memberi apa yg kita perlukan..
kadang kita sedih, kecewa dan terluka.
tp jauh di atas segalaNYA IA sdng megatur yg terbaik dlm kehidupan kita..

Saturday, May 30, 2009

''MENCARI IMPIAN DAN KENYATAAN''

ketika bebas di alam remaja,
impianku tdk mngenal batasan - aku ingin MENGUBAH DUNIA

bila usia meningkat dewasa dan aku semakin matang, kusedari rupanye dunia tidak akan berubah. lalu aku bataskan jangkauan. memadailah jika aku MENGUBAH NEGARA. Namun ini juga tdk kesampaian..

di usia senjaku, pilihan terakhirku ialah untuk MENGUBAH KELUARGA dan mereka yg terdekat.. malangnye.. mereka juga tdk mampu ku ubah. kini di pembaringan menanti maut, baru ku sedari..(mungkin buat kali pertama)

andainye dahulu yg ku ubah adalah DIRI SENDIRI- dengan menunjukan teladan yg baik, pasti aku dapat .MENGUBAH KELUARGA.. Lantas dengan sokongan dan dorongan mereka, pasti ak mampu untuk MENGUBAH NEGARA..

dan siapa tau ak pun mampu MENGUBAH DUNIA..

''SecEBis kATa''

hAmbA -HAmba ALLAH skalIAN,


Allah CatitKAN d Dlm Al-Quran TnTG Manusia-mANUsIA Yg BrASal dR aIR maNI dan KmudIAN DbESArkan.. AKhirYE mNJadi pNgkHiANAt yg nYAta. mAnUSia-mANUsIA bEGinI diMURkai oLEH Allah, Tuhan oraNG MusLIM..oLEH iTU apakah Kita Yg mUsliM Ini, jIKA tELAh mEnGKhIAnatI Allah, TDk TerAsa sEtINTa TAkUT kEPAdanye?


Allah CiPTAkan SyuRGA, D dLM nYE MAnUSia BersENANG lENAng DAn D tEMANI PasANGAn CNtik-cNTIK, aiR SUngai yG mnGALIr teNANG, sYUrga yG Amat Indah TrlEbih INdh SehINGGA tDk TrfikIR Untuk ORG2 YG iKHLas mNYerahKAN DIrINYe dan Tkwa kPd Allah.

Dunai Ini KAta Muhammad, UMpama SeTiTIs AIR Dr lauTan, DAN sELAutan Itu adALah AkHRat..bYANGkan LAH, jiKA YG sTItis nih POn kITa tLH trGODA oleh Cntik dAN inDAHnye..bGAImana Pula dNGAN YG sLAUTAN itu?? dPT kah KTE gMbARKAn??


mAnuSIA-MAnUSia Yg MnYErAH dIRi kpd aGAma Allah TdK Akan Rugi, KeMeNAngan MANUSia D DunIA ini AdalaH dlM AGamaNye.. Jd LAh maNUsia Yg hebaT D dUNia DAn d AKhraT!!


baCALAH Al-Quran, dKTkan lAH MinDA KpD HAdis..tEguHKAn uKHwah sESAma MUslim..KIta pERlu kUAt uTK mnEntang Sgala pNGARUH Yg MLemaHKAN KTE.. bERseDERhanaLAH dLM BerhIBur..BerSEDerhanaLAH dLM MemEnUHkan jIwa DgN KsEroNOKAn, Kita Ini dPermaINKAN mUSUh2 Allah.. maRI kTE KuatkN DrI Kte,,MAsYArakat kTE,,nEgara Kita DAn mPerJAUNGKAn Agama KITA..


dENGAN mEngIGAti ALLAH..Hati Akan JADI tENANG..


Sunday, May 24, 2009

..lIfE MuSt Go on..

ASSALAMUALAIKUM..
sDH Lama ak MeNinggALkan BloG iNI tNpa CoREtaN..Lg pUN ak Xtau NK tULis PE..
ONcE Ai nIe pun Ak XtaU NK tuLIs per..P ak TUlis jE Pe2..HAk3x..LiFe MuSt Go ON..

''agak lama''

Hoho.. SetElAH AgaK laMA Ak mNDiaMKan diRI daRI MEncoret Per2 Ai Ni ak AMat m hoho..setelah agak lama ak mndiamkan diri dari mncoret coretan kehidupan ak ari ni ak sngt mrindukanye..tp ak xtau nk coret per..xde ksh menariK yg dpT Ak paPARkan

Monday, May 11, 2009

aKu Dh BebAS

alhamdullilah..
ak brsyukur sngt2..akhirnya dy tlh mnamatkan segala2nyer..
ak brtrima ksh bnyk2 kpdnyer n trima kasih jgk buat shbtku krna tlh brusaha utuk membantu ak bg mlepaskan ak dari gangguan nyer..
tp dlm gmbira ada gak rasa sdey..;-
ak rasa brsalah lak krna bnda nie trjadi..tp ak dh anta msj mtk maap kat dy n say thx utk per yg tlh dy beri n buat slama nie..
harap dy dpt trma maaf ak 2..
huhuhu..


Saturday, May 9, 2009

kNpa mStI KeHiDupN iNi d GaNGGu

apa yang ingin ak ceritakan adalah mngenai diri ini..
apa yg mnyebabkan ak d ganggu??
entah lh..
mslhnyer ak sndri xtau..


Friday, May 8, 2009

''my nEWS liFe for 2 mONtH''

Ari ini bERmuLA KeHiDUpaN Ak D RuMAh uTuk 2 bULAn B4 AK mNyAmBunG kMbaLi kEHiDupaN ak aS A yEaRs tWo sTuDnTs At UnIverSiTI TeKnOLoGI mAlYSiA (UTM)..
hUhUhuHuHU..
Ak aKn teRuS mRiNDuI Kwn2 ak Yg brSAmA2 MngHAruNGI KeHidupaN d SAna
alYAa..aIN..WaNi,,k'cHAH n nOr
hOpe aLL Of u MIsS mE aLSO..

bUaT sAhAbT AK Yg MyB m'pUNYAi PeluanG HiDuP jUSt fOr 1 mONTh
i hOpe I WIll MeEt U aGAins 4 da OtHr Sem
TeRUsKAn KeHidUPAN SepErti biasa
''SeSEUNGguhnyA sTiAP YG bRnYAwa Akan PstI kEmBAli Kpd pNcIptanYA''

Thursday, May 7, 2009

bAliK kAmPuNG

ArI NiE ak aKAn bAlIk KaMPung ak Yg BAru aK tINgaL KAn 3 MiNGGU yg Lepas..
PERjaLANAN ak Akan bERmula PAda jaM 8.45..
2 PUn laU BAS kkkl IAItU bas YG DiPAnggil Bas GAGAP dTg Pd maSA nyER..
CAm lagU staCy lah puLAK..hehhehe

kNpa Ia D PanggIL baS GAGAP??
hahhah
SBB BnYK sNGT K Nk KNE sBuT lah..
pE2 haL PuN Ak harap AK akan Slmt smpaI kat kaMPung aka LAH..
i WaNT tO MeeT mY pArENts N mY sIbLING..
LuV aLL Of U VerY much..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails