Sunday, December 21, 2014

Resepi : Spaggeti Chicken Carbonara

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum.. 

Bila terasa nak makan spaggeti je, memang akan buat Spaggeti Carbonara. Jarang sangat nak buat Bolognese punya. Sebabnya iolss memang giler chesse. Plus my parents sendiri pun suka yang Carbonara. Tak kisah lah seafood ke, chicken ke memang akan buat Carbonara. Tapi kalau pakai daging tak sesuai nak buat Carbonara. Kalau pakai daging juga prefer Bolognese la. 


Iolss suka makan spaggeti taruk kuah banyak-banyak. Jadi bila nak taruk kuah banyak tak boleh nak buat pekat sangat. Kan ada yang terlebih spaggeti sebabnya kuah dah habis. Haha.

Selalunya bila buat kuah Carbonara ni, iolss beli je sos carbonara yang dalam tin tu yang jenama Frego. Tapi hari tu iolss ada tengok kawan masak, apa lagi iolss mintak lah resepi dia. Dia tak pakai yang dalam tin tu pun. Dia pakai yang instant sup jenama Vono ni aje. Dia ada pakai satu lagi yang instant sup tapi iolss macam biasa suka menderhaka. Jadi iolss tak beli yang tu. Guna yang jenama Vono ni aje.


Bahan-bahan
- 1 kotak instant soup jenama Vono
- 1 tin cendawan button *potong dadu
- isi ayam * slice
- susu fresh milk
- 1 biji bawang besar *potong dadu
- Serbuk black paper
- garam/gula

Cara-cara
1- Tumis bawang besar hingga naik bau.
2- Masukkan potongan ayam. Biarkan hingga ayam masak.
3- Masukkan separuh kotak susu fresh milk.
4- Masukkan instant soup jenama Vono. Dalam tu ada 3 paket. Masukkan semuanya.
5- Masukkan cendawan button.Kacau hingga mendidih.
6- Kalau pekat sangat masukkan air ikut keadaan.
7- Masukkan serbuk black paper, garam dan gula secukup rasa.
8- Siap sedia untuk dimakan.


Gambar atas api lagi ni. Tengah mendidih Uolss

Walaupun selalunya bila buat mesti Spaggeti Carbonara, Iolss tak pernah jemu makan. Habis sepinggan boleh tambah lagi sepinggan. Memang hantu Carbonara betul. Sebab selalu makan banyakkan jadi tak dapat lah nak g makan kat kedai. Kalau makan kat kedai berapa lah nanti berhabis. Memang prefer masak sendiri. Sedap ke tak sedap ke memang comfirm akan sedap. Sokmo habis je makanannya. Jadi uolss kalau yang hantu carbonara macam iolss ni, try masak. 

Kamsahamnida *_*

Friday, December 19, 2014

Apa kata anda?

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Uolss tahu kan sekarang kat Kelate dah banjir. Hampir 23K orang dah dipindahkan di seluruh Kelate. SubhanaAllah ramai betulkan. Gerun pula dengarnya. Sehingga yang iolss tahu dah 2 orang menjadi mangsa banjir. Tapi ada dengar cerita, 5 orang lagi budak tahfiz katanya dihanyutkan banjir. Iolss tak pasti pula cerita tu comfir ke tidak.

Tadi petang, iolss adik beradik g lah tengok air kar Tambatan Di Raja. Ramai juga orang tadi. Semua memanfaatkan hujung minggu dengan family g tengok air banjir. Yelah walaupun hanya air kan, tapi setahun sekali jadinya nak juga g tengok tahap mana airnya.

Waktu kat Tambatan Di Raja tu kan, iolss ada tertarik dengan satu van ni. Ha uolss nak tengok tak???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaa!!

Kalau macam ni lah kan, semua jalan yang melimpah air leh harung ni. Dah macam pajero dah rupa van ni. Akal panjang betul tuan van ni. Terbaik lah. 

Kamsahamnida *_*

Wednesday, December 17, 2014

Resepi : Mee Sup

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum

Kelate kembali dengan musim hujan. Bila dah hujan ni perut otomatik lapar je sokmo. Biar sebelum tu dah makan nasi pun. Dasyat kan. Ni semua sebab tak leh g kemana. Kalau boleh pergi, ofkos tak ingat makan dah. 

Bila sejuk-sejuk ni kita masak masakan panas lah. Maka terciptalah mee sup, iolls punya style. Bahan dan cara buat tak susah pun. Ada mee ada sayur boleh la buat. Ni iolss share cara iolss masak.

Bahan-bahannya:
1 paket mee kuning
5 ulas bawang putih - tumbuk
cili blend
udang 
sayur - kobis, sawi, carrot, tomato
sos cili, tomato, tiram
telur - 4biji
garam/gula

Cara-cara
1. Tumis bawang putih. Kemudian masukkan satu senduk cili blend. Masak hingga naik minyak.
2. Masukkan air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan udang dan telur. Biarkan bahan-bahan tu masak.
4. Masukkan garam/gula dan sos secukup rasa.
5. Masuukan sayur dan mee kuning.
6. Biarkan mendidih untuk seketika.
7. Sedia untuk dimakan.


Jadi ni lah rupa mee sup style iolss. Panas dari dapur. Baru lepas masak ni. Nyum3x. Sapa yang ingin mencuba sila-silakan. Iolss masak simple je.

Kamsahamnida *_*

Suami Ku Hensem?

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..


aga gagaga

Kamsahamnida *_*

Tuesday, December 16, 2014

Green Tea @ Jalan Kebun Sultan KB

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Sokmonyo dok kelih kat FB Mok Spupu dok g beli air green tea. Boleh dikatakan hari-hari dia g beli air ni. Tak puas-puas. Hari ni hoh buleh doh la iolss sendiri g beli. Meme umpph la. Biasanya dok minum green tea yang lipton aje. Zaman-zaman dok Universiti setiap pagi tak sah kalau tak rendam green tea. 


Bukan setakat green tea je ada jual kat situ, macam-macam perisa ada. Cappuccino ada, latte ada, horlick ada. Macam-macam ada. Kalau nak campur cappuccino ngan latte pun ada. Tadi iolss beli yang green tea dan chocolate+green tea. Dua-dua sedap. Tak manis sangat. Boleh la Mak iolss minum. Tentang harga pula tak mahal pun. Sebungkus tu RM2 aje. Kalau yang chocolate+green tea pula RM2.50. Harga bergantung pada berapa perisa kita tambah.


Air tu dia letak pula dalam paper bag yang di cop ni. Owhh nama kedai "Coffee Fresh" rupanya. Eh dia bukan macam kedai kopi tau tapi ala-ala macam gerai gitu. Kat paper bag tu siap ada no telefon. Jadi sapa yang nak order pun boleh la. Sampai kat gerai tu, air dah ada boleh terus minum.


Landmark gerai tu macam dalam gambar kat atas ni. Kredit dekat FB mok spupu. Yang dalam bulatan tu lah gerainya. Berdekatan dengan bangunan MCA dan Maxis Center di Jalan Kebun Sultan. Sapa-sapa yang nak cuba minum green tea @ perisa-perisa lain boleh la singgah gerai tu. 

Kamsahamnida *_*


Monday, December 15, 2014

Bridesmaids in action

Bismillahirahmanirahim dan Aassalamualaikum..

Bila attend wedding-wedding sahabat ni kan yang paling gembira tak lain tak bukan iaitu 'bridesmaid'. Yesss we are happy sebabnya sahabat kita dah jumpa soulmate kan. Jadi dah ada lah orang yang akan bahagiakan dia. Orang yang boleh jaga dia, insyaAllah untuk seumur hidup dia. Tahniah again Jiah & Jamri untuk perkahwinan korang.

Bila ikut brides photoshoot ni kan, yang hebat sekali dalam ber'selfie' mestilah bridesmaids. Tanpa bridesmaids ni gambar brides takde seri. Haha. Sebabnya bridesmaids ni penyeri untuk suasana waktu photoshoot tu. Meh tengok macam mana cerianya bridesmaids.







Hah tengok sapa ketua selfie. Haha. Kalau tak iolss ada kawan iolss sorang lagi tu. Yang lain-lain tu menumpang je. Asal bunyi timer je ofkos nak selfie sorang, tiba-tiba penuh ngan orang.  Memang giler bergambar semua ni. Tapi syok woo. Gembira sepanjang hari.

Dah pose dengan brides sekeping dua, we'olss tinggal diorang untuk bergambar berdua pulak. Lepas tu we'olss pergi make ikang, sotong celuk tepung. Yehh! Sapa Ganu kalau tak make seafood celuk tepung meme tak lengkap ya uolss. We'olss g menjamu selera dekat Pantai Batu Buruk. Makan dengan gelojoh betul. Siap nak bertambah bagai. Tapi nasib baik tak sempat g tambah, alih-alih semua dah kenyang. Haha. Owhh waktu mula-mula sampai tu ada brides lain lepas photoshoot mungkin menjamu selera juga. Lengkap dengan persalinan lagi.

Selfie dulu se'round' sebelum make!

Kamsahamnida *_*

Saturday, December 13, 2014

Ceritera Kahwin Jiah & Jamri

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..



Too beautiful and gorgeous you my dear best friend forever. Congratulate for your marriage. Lastly jumpa juga seseorang yang benar-benar menghargai mu sebagai perempuan. Terus diangkat martabat mu sebagai isteri untuk mendampingi dirinya. Gitu.


Actually ni wedding bff yang ke-3 out of 9. Wedding pertama pasal one bff done bulan Ogos. Wedding ke-2 lupa pula nak buat cerita yang bulan Oktober. Kira hutang dulu lah ya yang tu. So, this one wedding yang ke-3 awal bulan Disember hari tu. Semua wedding ni berlangsung kat Ganu. Means that untuk bff Ganu all DONE! So next year wedding di Kelate lah pulok. 


Untuk wedding ke-3 ni jumlah bff yang hadir semakin berkurang berbanding dengan yang 1st and 2nd hari tu. Empat orang kot takde. Sedih giler weh. Sorang tu yang kahwin bulan Oktober attend majlis sambut menantu untuk sebelah hubby dia. Sorang lagi terpaksa balik kampung nenek sakit. Sorang tu pula attend majlis kahwin group bff lain. Yang last ni pula tak balik katanya ada kerja nak setel dekat tempat belajar. =(


Takpe lah yang tak dapat datang tu nak buat mcam mana kan. Masing-masing ada hal kan. So yang mana ada let's enjoy. Amik gambar banyak-banyak lepas tu share kat group whatsapp kasi jelous mereka semua. Haha. 


To jiah : Just wanna say that be a "productive" ya. Kah2x.

Kamsahamnida *_*


Wednesday, December 10, 2014

Taken?

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum




Kamsahamnida *_*
posted from Bloggeroid

Sunday, December 7, 2014

Resepi : Japanese Cheese Cake with Nutella Topping

Bismillahirahmanirahim dan Assalmualaikum..

Alhamdullilah niat nak buat kek untuk birthday Adik berjaya juga dilaksanakan biarpun lambat sehari. Almaklumlah bila penyakit "M" menyerang yang sehari sebelum birthday Adik berkobar-kobar, hari kejadian lain jadinya. Tak dapat bayangkan kalau orang yang cari makan melalui buat kek kalau seminggu sebelum amik order rajin bukan main lagi bila hari kejadian kelaut pula rajinya mahu kene hentak dengan pembeli. HaHa

Japanese Cheese Cake with Nutella Topping

Idea nak buat kek ni muncul bila terlihat sorang baker kat IG ni buat this kek. Hah memang padah betul bila follow bakers ni semua kek nampak sedap je. Lepas tu mula lah nak cuba buat dan pengakhirannya diet iolss kelaut. Sedih betul bila mudah terpengaruh ni kan.

On top view

Sebabkan buat kek pun sehari selepas birthday takde nak tiup-tiup lilin dah sebab malam celebration entry kat sini dah tiup lilin kan. Jadi bila takde nak tiup lilin, lepas chiller sekejap iolss lah orang pertama potong kek ni. Sebabnya dah lama giler plan nak buat kek ni nak rasa sedap ke tak. Last-last tertunai waktu birthday Adik. Rezeki ko lah Adik nak ada kek birthday. HaHa. 

Jadi sapa yang nak cuba buat kek ni nak tahu kelazatan, iolss share resepi kat sini. Resepi ni iolss snapshoot je dari blog. Tapi lupa pula blog mana, jadi iolss nak mintak halal dan share resepi ni wahai pemilik blog. Hope membantu lah sapa yang nak mencuba kan.




Untuk topping tu, macam-macam topping leh letak. Pilihan ditangan anda. Buat ikut krativiti masing-masing. Iolss letak nutella sebab dah lama sangat nutella tu dok jadi perhiasan. Gunanya tidak beli pandai. Punca beli sebab harga nutella murah masa tengok tu. K bye.

Kamsahamnida *_*


Friday, December 5, 2014

Birthday Celebration si Bongsu

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum.

Happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday to Adik, happy birthday to you.



Ololo so sweet lah celebrate birthday adik tahun ni. Sambut kat luar tu. And the bestnya Long balik dengan kejutan dan semata-mata nak sambut birthday Adik. No one yang tahu melainkan iolss je. Means that my parents pun tak tahu. Senyap-senyap je lepas plan g KB Mall iolss pergi amik Long kat airport. Adik yang follow sekali pun tak tahu. Bila Adik tanya, jawab "nok bowok adik g derak la, adik kae suko g derak". Haha

Hari kejadian [14/11/14], malam tu g KB Mall sebab long nak belanja KFC untuk sambut birthday adik. Before tu Long bawak g Baskin Robbin (BR) yang dalam KB Mall juga. Katanya nak beli aiskrim letak lilin bagi Adik tiup konon-konon ganti kek la [iolss adik buat kek nanti iolss buat tajuk entry lain ya]. And here without hesitate iolss tell uolss this is my first time merasa BR. Pity iolss kan. Almaklumlah aiskrim tu mahal sangat even one scoop pun. Iolss pernah janji dengan diri sendiri yang mana lepas dah dapat kerja baru nak merasa makan BR ni, tapi sebabkan birthday Adik, Long dah merialisasikan hasrat Iolss yang dah lama tertangguh ni. Hehe. Jadi bila dah dapat kerja nanti, kene cari makanan lain lah nak merasa beli dengan duit gaji sendiri. 

Weolss : one family without one member

Untuk Adik, 20 hari yang lepas genap sudah umur Adik 12 tahun. Walaupun umur Adik 20 tahun sekali pun, Adik tetap Adik. Tahniah untuk keputusan UPSR baru-baru ni. Berapa pun A's yang Adik dapat itu tak akan memberi kesan siapa adik 10 tahun akan datang. Mungkin. Usah bersedih dengan keputusan itu. Masih panjang lagi perjalanan yang Adik akan lalui andai Adik panjang umur. Ketika itu lakukan lah yang terbaik. Dunia hari ni tak akan sama dengan 10 tahun lagi. Tahun 2020 diramalkan sebagai tahun yang lagi mencabar dari sekarang. Lakukan yang terbaik untuk diri sendiri khasnya, masyarakat dan negara amnya. 

Untuk hidup di muka bumi ni satu percaturan yang kita sendiri pilih sewaktu kita ditanya di dalam rahim Ibu lagi. Jadi siapkan diri Adik untuk sesuatu yang terbaik. Allah SWT sentiasa ada untuk Adik dimana sahaja berada. Yakinkan diri denganNya. Dialah jua yang akan membantu diri Adik. 

Terima kasih Papa & Mama untuk Adik.

Kamsahamnida *_*

Wednesday, December 3, 2014

Kuih Piring

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum

Kuih Piring

Uolss pernah makan tak kuih piring ni? Ioss xpernah tau pun kewujudan makanan nama kuih piring ni apatah lagi nak makan kan. Dapat kuih piring ni pun dari nenek angkat sebab dia baru balik dari Singapura. Iolss ingatkan ni makanan orang Singapura. Sekali tengok alamat, Melaka daa. Tapi yang peliknya bila pergi Melaka takde nampak pula makanan ni.  Berhenti kat RnR pun tak pernah jumpa. Ke jual kat mana je?

Bila try makan sekali kuih piring ni, perasaan dia 'Eh boleh tahan sedap juga'. Hehe. Dia ala-ala cair dalam mulut gitu. Takdelah manis sangat pun. Tapi satu yang tak gemar ialah bersepah bila makan. Habuk-habuk dia berterbangan uolss. 

Untuk pengalaman makan kuih piring ni lah kan, bila makan satu nak lagi. Aiyokk mana nak cari kalau habis nanti. Nenek angkat pagi dua peket je. Kat Kelate iolss tak pernah jumpa lagi ini kuih piring. Putu piring @ putu halba adalah jumpanya.

Kamsahamnida *_*

Monday, December 1, 2014

CPUV : Old Town White Coffee (OTWC)

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum.

Alhamdullilah. alhamdullilah. Setelah sekian lama blog iolss takde CPUV akhirnya ada jugak yang muncul. So uolss click-click la kalau ada nampak iklan OTWC dop menari-nari ya. 


Iolss pernah merasa makan kat OTWC ni. Not bad. Nak baca review iolss pasal OTWC leh baca kat sini. That's the first n last time for now. Ada juga merancang nak g OTWC lagi tapi sokmo tak menjadi. Lagi-lagi sekrang dok umah lagi lah tak menjadi nak pergi.

Uolss click-click tau iklan OTWC kat blog iolss ni. Kamsahamnida *_*


Disember is Coming!!

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..



Hoi.. hoi.. Nak masuk tahun baru doh la. Baru je dok rasa sebulan lepas bulan Januari 2014, hari ni dah Disember 2014. MasyaAllah sekejap je rasakan. Orang kata kalau rasa sekejap kan apa yang selama ni kita buat adalah sia-sia. Betul kah?

Iolss harap di pengakhiran bulan Disember @ di pengakhiran tahun 2014 ni azam iolss pernah iols catatkan kat sini berjaya lah. Tapi tengok pada senarai tu macam mustahil je. Sob2x. What ever it is yang pasti iolss tetap bahagia. Wishlist tu nanti kita forward je tahun depan. Macam lah tak pernah buat kan. Wishlist tu pun hanya sebagai batu sandaran supaya kita tak tersasar dalam menjalani kehidupan. Dapat achieve tu adalah hadiah, tak dapat achieve tu nanti kene kerja keras lagi. That's all.

Kamsahamnida *_*

Sunday, November 30, 2014

Ceritera Kahwin Fini & Faiz

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Cuti sekolah dah pun bermula minggu lepas. Apa lagi sana sini majlis kahwin la. Kasi borong semua tarikh pasti setiap hari ada yang melangsungkan majlis kahwin. Tak kisah lah pertama kali kahwin ke, kedua kali kahwin ke yang pasti majlis perkahwinan. Ye dak?

Iolss macam biasa lah, di peringkat usia yang masih muda ni kawan-kawan dah ramai yang kahwin. Orang sekarang semua kahwin muda-muda. Alkamlumlah cepat jodoh mereka. Tahniah! Yang dah kahwin cite lain. Yang dah beranak-pinak pun ada. Iolss ada juga anaknya. Tapi anak tekak jelah. Untuk anak, anak yang dilahirkan tu InsyaAllah the time will come bak kata dalam bahasa orang putih. =)

Jadi semalam nya iolss dah hadiri satu majlis rakan sekolah, pernah jadi classmate juga merangkap dormate kat asrama dulu. Kawan iolss ni cikgu. Kalau dah cikgu macam biasa lah lawan dia pun kene cikgu. Untunglah kahwin cikgu, cuti sama-sama kan. Senang nak rancang percutian. Hehe. Lagi-lagi both mengajar kat Johor sekarang tapi ofkos lain sekolahnya. 


Cantik, lawa je pengantin kan. Berseri-seri orang kata. Tema majlis pun cantik. Warna baju pengantin pula macam green turquiose gitu. Warna macam ni sekarang tengah in. Sesuai lah dengan pengantin yang putih.

Selfie cikit!

Fini & Faiz. Semoga perkahwinan kalian dirahmati oleh Allah SWT. Amin.

Kamsahamnida *_*


Friday, November 28, 2014

Bangat-bangat Tokey Sumbak

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

 

Wakaka. Uolss tengok iklan ni. Gelak sambil geleng kepala tau. "Tokey Sumbak doh". Terbaik punya marketing. Tak lari dari dialek negeri Kelate. Mudoh pehe untuk rakyat jelato. Iolss curik gambar ni kat group FB. Mintak halal ya owner gambar.

Iolss dah lalu depan kedai ni tapi iolss tak sempat nak snap gambar. Ayah iolss bawak kete laju sangat. Hehe. Kedai ni kat Wakaf Che Yeh. Rakyat Kelate hok mana nak g borong karpet murah-murah leh lah g serbu ni. Katanya sampai minggu ni je. Pakat g lah deh. Boleh bantu tokey kedai tu sikit. Memang betul perlukan duit gamaknya sampai iklan cam ni. Tapi Dee Karpet ni memang iklan dia gempak-gempak pun.

Kamsahamnida *_*

Thursday, November 27, 2014

Pisang Goreng Cheese


Bismillahirhamanirahim dan Assalamualaikum..


Iolss tak pernah lagi makan pisang goreng cheese yang dijual kat mana-mana kedai. Yang iolss pernah makan ialah pisang goreng cheese yang iolss sendiri tabur cheese atas pisang goreng yang dibeli. Iolss pernah cerita pasal pisang goreng cheese tu kat sini



Yang ni pulak pisang goreng cheese yang mana pisang goreng tu ioss sendiri yang buat. Aiyokk iolss tak reti nak goreng pisang. Sebabnya iolss pakai tepung segera kan lepas tu tepung tu tak lekat pun kat pisang. Last-lastnya iolss dapat pisang goreng yang togel je. Sedih betul. Tapi sebabkan kemaruk pisang goreng cheese iolss buatkan juga. Cara nak buat pun iolss google je. Lepas dah goreng pisang tu gaul pisang goreng  dalam larutan susu n mentega yang dah dicairkan. Lepas tu barulah iolss tabur parutan mozarela lebihan buat pizza  dan chip chocolate. Kemudian iolss letak dalam microwave untuk kasi cheese tu cair.

Apa rasa? Entah lah sebab iolss sebat je walau tak sedap. Nanti nak beli lah pisang goreng cheese yang dijual. Nak compare rasa. Yang mana lagi best.  Uolss pernah buat pisang goreng cheese?

Kamsahamnida *_*

Wednesday, November 26, 2014

Mengamit Memori

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..



Hai uolss. Owhh sungguh mengimbas memori kan tengok pic kat atas. Ni bagi sapa-sapa yang pernah merasa dok asrama lah. Iolss berkesempatan lah nk merasa dok asrama masa form 4 n form 5. Tu pun sebab kene tinggal dengan mak ayah. Kalau ikutkan hati mau kejar mereka balik. Tapi iolss tahan je sebab ramai yang memerhati. Krik3x..

Iolss jarang sangat nak susun bakul iolss macam dalam pic tu. Sebabnya iolss sokmo bangun awal tapi lepas mandi iolss tido balik. Wakaka.. Iolss jenis orang yang tak suka nak menunggu-nunggu ni. Kalau iolss dah susun bakul iolss macam ni almaklumlah iolss bangun lambat lah tu. Iolss paling benci kalau mandi lambat sebab kat asrama ni boleh jadi tiba-tiba takde air. Yang tu iolss paling tak boleh tahan sekali. Merana uolss kalau bangun n rasa nak membuang. Haru

Selalunya bila iolss bangun awal iolss siap-siap susun bakul kawan iolss yang memang selalu bangun awal macam iolss. Lepas dah siap mandi tu ada kadang kala iolss kejut mereka kalau tak bangun lagi. Owhh ya iolss ni budak geng belakang yang dekat dengan toilet. Geng belakang ni memang sokmo bangun awal. Yang selalu bangun lambatnya geng depan. Iolss nak g kelas dah kadang-kadang tu ada yang baru bangun. Iolss selalu g kelas pukul 6.45 pagi. Eleh-eleh ala-ala pelajar cemerlang sangat kan. Tapi tak cemerlang sangat pun. Suam-suam kuku. Saja g awal sebab takut breakfast kat dewan makan habis.

Owhh kenangan betul kan zaman-zaman sekolah ni. Kalau diingatkan kembali rasa nak 'back to school' je. Kalau Doremon betul-betul wujud dah pinjam pintu ni. 

Kamsahamnida *_*

Tuesday, November 25, 2014

Bicara Hati 2 Karya Baru Damya Hanna

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Uolss.. uolss penah baca tak novel Bicara Hati karya Damya Hanna tu? Iolss ada baca buku tu. Menangis habis iolss. Memang sedih lah cite tu. Uolss kalau tak baca memang kene baca. Watak Tengku Syahran tersangat lah kejam n zalim. Dah la tetiba ajak Zahlia kahwin, bila dah kahwin pukul isteri pulak tu. Kalau uolss nak tahu kenapa Tengku Syahran pukul Zahlia uolss kene baca lah.

Yang Bicara Hati 2 pulak adalah sambungan dari Bicara Hati yang pertama tu. Baru je nk release ni sebab kene preorder dulu kat link sini. Harga asal RM 26, sekarang tengah promosi dapat lah RM 20.80. Iolss wajib beli buku ni sebab nak juga tahu apa kesudahan cite dia. Karya Damya Hanna ni tak pernah mengecewakan pembaca. Memang tip top la novel-novel beliau. Ada satu lagi yang memang iolss recommend ialah Sepi Tanpa Cinta. Sapa berminat nk dapatkan novel-novel karya Damya Hanna boleh la buat pembelian dekat link yang iolss ada bagi tu. Sekarang semua novel ada diskaun. 


Sinopsis :
“Setia ke akhir hayat!”
Itulah ikrar Zahlia dan Tengku Syahran sejak mereka jatuh cinta selepas nikah. Setiap saat, mereka berdoa agar kasih sayang itu terus mekar.

Namun, setelah hampir lima tahun menyulam bahagia, rumah tangga Tengku Syahran dan Zahlia diuji lagi. Badai yang melanda melukakan dua hati. Zahlia menderita. Tengku Syahran pula merana. Biarpun pahit untuk ditelan, mereka pasrah menerima segala yang telah tersurat.
Bagi Zahlia, sungguhpun mengaku reda, hatinya tak pernah ikhlas. Dia sering menyalahkan diri sendiri. Lantaran itu, rumah tangganya mulai goyah. Warna-warna ceria yang selama ini menghiasi hidupnya, sekelip mata menjadi suram.
Tengku Syahran memendam rasa. Gelisah di jiwanya tiada siapa yang mengerti. Sebagai suami, salahkah jika dia mahu meminta hak dan perhatian daripada seorang isteri?

Kamsahamnida *_*

Resepi Terung Goreng Berlada

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Masak apa uolss arini? Kalau tak tahu nak masak apa boleh la masak terung berlado ni. One of iolss punya favourite tau ni. Sebelum ni iolss tak tahu pun pasal terung berlada ni. Iolss tau pun semenjak tiga empat tahun yang lepas. Iolss jumpa makanan ni kat tempat iolss belajar. Terukkan iolss macam banyak sangat makanan yang iolss tak tahu. Pity u 'iolss'. =(


Bila dah cuba makan tu kan, baru lah terdetik dalam hati kenapa iolss tak pernah makan pun sebelum ni n kenapa mak iolss tak pernah masak pun. Selalunya bila ada terung tak lain buat kari je. Tak buat kari, celur makan cicoh ngan budu. Thumb up tau. Kalau tak buat dua benda tu alamaknya buruk dalam peti lah. 

Jadi bila dah tau pasal terung berlada ni takdelah terung-terung yang tak tahu buat apa buruk macam tu je. Lagi pula cara n bahan nak buat terung berlada ni takdelah susah sangat pun.

Bahan-bahan
- Terung (Potong terung ikut seni kreatif. Serong ke panjang ke semua boleh) - rendam dalam air utk elak lebam
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu besar lada kisar
- garam, gula

Cara membuat
1-  Goreng terung hingga masak
2- Tumbuk kasar semua bawang. Panaskan minyak.
3- Masukkan bawang yang dah ditumbuk dan masukkan lada kisar. Tumis hingga pecah minyak.
4- Masukkan garam/gula secukup rasa.
5- Masukkan terung yang dah digoreng untuk diperasakan bersama. Dah sebati boleh tutup api.
6- Sedia untuk dihidang.

Senangkan? Jadi boleh lah cuba uolss. Iolss bila beli terung memang takde nak masak lain dah. Memang masak goreng berlada ajolah.

Kamsahmnida *_*

Monday, November 24, 2014

Dah Kenapa?

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..


Uolss tengok ni. Apakah salah kete ni sampai diorang letak cone atas kete tu? Iolss dapat gambar ni dari bff yang share kat group wasak. Lepas disiasat rupenya tuan kete ni park tempat biasa orang jual nasi kukus. Jadi kerja yang letak cone atas kete tu kerja penjual nasi kukus tu lah.

Yang menjadi satu kemarahan bila tengok gambar ni dan penjelasan dari bff ialah kawasan yang jual nasi kukus tu bukan penjual nasi kukus tu bayar pun. Berniaga dah lah menumpang tanah MPKB lepas tu nak buat orang lain cam ni pula. Kalau dia bayar tu tak kisah sangat pun sebab memang dia berhak buat macam ni. 

Ni yang uolss nampak ada cone je kan. Menurut bff iolss bukan takat letak cone je malah tayar belakang keta ni telah dipancitkan. Wehhh penjual ko takde hati n perasaan ke. Tergamak buat orang macam ni. Salah besar sangat ke tuan kete ni g park tempat kau selalu menjual tu. Dan uolss nk tahu tak tuan keta ni pula ialah sepasang warga emas ya. Ya Allah kesian kat p.cik n m.cik tu. Dugaan betul buat diorang. Bff iolss kata mungkin mereka tak familiar dengan kawasan tu. Kalau diorang tahu kat situ selalu orang jual nasi kukus mungkin diaorang tak g park keta kat situ. Kata bff iolss pula, keta ni agak lama berada di kawasan itu. 

Lastnya keta ni kene towing lah sebabnya tayar belakang pancitkan. Kesian p.cik n m.cik tu. Kena bayar pula tuk towing keta tu. Harap p.cik n m.cik tu dapat bersabar. Ini satu ujian buat mereka. Ujian Allah ni datang macam-macam bentuk. Jadi weolss bila rasa susah @ senang jangan nak merungut. Senang pun ujian dari Allah sebenarnya. Dia nak tengok sejauh mana kita bersyukur. 

Kamsahamnida *_*

Home made Shepherd Pie Daging

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Uolsss, Iolss datang lagi dengan entry makanan. Hahaha. Maafkan iolss kalau entry makanan iolss buat uolss jadi teringin ke apa. Tujuan iolss buat entry makanan sebab iolss just nk share makanan yang iolss makan dan buat. Plus iolss takde cerita lain nk kongsi. Tapi mungkin esok lusa iolss cari cerita yang takde kaitan dengan makanan ya. Tapi tak janji. =)

Kali ni iolss tampilkan shepherd pie. Sejujurnya iolss pun tak pernah tau pasal makanan nama shepherd pie ni. Sebabnya iolss jarang nak makan kat luar dan mak iolss jarang nak masak makanan pelik-pelik ni sebab ayah iolss lagi pelik makanan tu lagi lah dia tak sentuh. Hehe. Jadi mana iolss tahu pasal makanan ni? Let's iolss story barang sebaris dua ya.

Iolss tahu pasal shepherd pie ni dah lama. Dari blog cik epal. Bagus cik epal ni dia tunjuk satu-satu cam mana nak buat shepherd pie. Bila dah tau tu, iolss xde lah terus buat shepherd pie ni sebab zaman tahu tu iolss masih lagi tengah belajar means tak duduk rumah la. Benda ni muncul balik bila one of bff iolss buat shepherd pie ni. Iolss apa lagi meroyan lah nak buat juga. Sebab iolss xleh tengok apa yg bff iolss buat, iolss jadi teringin. Haha. Tak nak mengaku sebenarnya more pada cemburu. Kira iolss ni ok lah sebabkan cemburu, iolss buat sendiri. Takde pulak bila iolss cemburu, iolss g bunuh bff iolss pulak sebab suka masak macam-macam kan. Jadi ni satu kelebihan lah untuk iolss, bila cemburu secara tak sengaja iolss boleh belajar buat. Kan??


Maka dengan ini, disebabkan cemburu jadilah shepherd pie buatan iolss. So sedap uolss. Iolss cedok resepi dari blog cik epal tu je. Cuma nya seperti yang lain-lain iolss suka menderhaka. Orang suh guna 10 biji, iolss guna tujuh biji je. Hehe. Nak buat cam mana dah hobby iolss menderhaka. Opss jangan silap faham iolss menderhaka dengan resepi je. Ngan mak ayah iolss takut nak menderhaka. Pasal bahan-bahan lain pulak iolss follow je. 


Inti shepherd pie iolss ni daging. Nak sonang kan kerja iolss beli je burger ramly tu pastu iolss cincang je sndiri. Ikut cara masak macam cik epal juga. Maka berjaya lah iolss hasilkan shepherd pie. Iolss tak tahu pula ayah iols sentuh tak makanan ni. Sebabnya macam iolss cite kat atas lah ayah iolss ni lagi pelik makanan lagi dia tak sentuh. Maklumlah we all village people. Tapi iolss ni village people bajet town people. Wakaka.

Kamsahamnida *_*

Sunday, November 23, 2014

Makan scone bajet orang Scotland

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Iolss masih lagi dengan entry makanan. Maaf lah kalau bosan sangat entry iolss ni. Sebabnya iolss tak g mana-mana pun. Maklumlah menganggur ni takde duit nak p sana p sini. Yang mampu hanyalah masak-masak je. Riang kan hati dengan makan. Iolsss suka!!!

Kali ni entry makanan iolss  ala-ala barat. Tengok tajuk pun mungkin dah tau kan. Makanan ni nama dye scone. Iolss idak lah tahu pasal makanan ni sebenarnya tapi sebabkan dkt IG berlambak yang iolss follow adalah bakers haruslah waktu scroll up n down tu trjumpa kan. Lepas tu iolss pun guggle lah makanan apa yang nama dia scone ni. Sebabnya iolss xpernah dengar. Guggle punya guggle ada orang kata scone ni makanan barat berasal dari Scotland [sini]. Jadi iolss nk lah cuba buat makanan barat ni. Apokah sodap sangat ke?Kalau nk g makan kat negara Barat sana iolss xmampu. Sob3x. =(


Jadi berbekalkan pada resepi yang kat sini iolss cubalah buat. Dapatlah 6 biji cam pic kat atas tu. Resepi tu takde lah iolss tiru sebijik sebijan cam yang kat iolss rejuk tu. Macam biasalah iolss suka derhaka dengan resepi. Ngeh3x. Kalau dalam resepi iolss rujuk tu dye letak date aka kurma, iolss pulak letak kismis dengan coklat chip. Sebab iolss xletak date sbb iolss malas nk potong kecik-kecik. Kalau kismin dengan coklat chip tu terus letak n gaul skali je. Hehe. =) 


Dan ini lah scone iolss. Iolss letak jem strawberry kat tengah-tengah dye. Kalau nk makan cam tu pun sodap jugak. Tapi kering sikit lah. Sapa nak cuba buat silakan. Senang aje. Scone ni makan musim-musim hujan ni menyelerakan juga. Buat untuk minum petang minum ngan teh pun sedap juga. Boleh kata makanan ni makan je bila-bila memang sedap lah. Hehe.

Kamsahamida *_*

Saturday, November 22, 2014

Lempeng + Nutela menu tradisional + moden

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Morning uolss.. Wah awal pulak iolss post entry arini kan. Lalala jangan tertipu dengan iolss ya uolss. Entry ni iolss buat auto post semalam. Entah-entah masa uolss baca entry iolss ni iolss belum bangun lagi. Sebab iolss sekarang menganggur bukan tanam anggur tapi tanam lemak.  =)

Arini iolss nak bagi idea sikit untuk suri rumah yang tak tahu nak buat sarapan apa arini. Maklumlah yang dok luar dari Kelate, Ganu, Kedah n Johor arini ari first ari minggu kan. Kot-kot lah teringin nak masak sarapan. Hehe

Menu ni untuk santapan iolss pagi semalam. Maklumlah sini Kelate hujan dah dekat seminggu boleh dikatakan tanpa henti lah. Jadi nk sesuaikan dengan musim maka jadilah makanan ni. Tapi alhamdullilah semalam panas je jadi sesuai ke tidak menu dah tak kisah dah. 


Menu iolss ni tradisional + moden sikit. Hehe. Biasanya kalau orang kampung makan lempeng dengan gula je. Tapi sebabkan iolss anak kampung yang hidup zaman millenium maka makan lah lempeng dengan nutella. Bila makan lempeng + nutella kan rasa dia macam makan waffer pun ada. Bila kita lipat macam waffer tu rasa dye ada 'umphh' orang kata. Kalau nak gulung macam kuih ketayap pun boleh. Gantikan inti kelapa dengan nutella. Baru orang kata kritis dan kreatif. Sejajar dengan apa yang DS Najib dok wawarkan sekarang iaitu 'Transformasi'. 

Maka itulah dia 'Transformasi' yang iolss dah lakukan. Makan lempeng dengan nutella. Jadi suri rumah semua boleh lah masak lempeng arini. Resepi buat lempeng pun takde lah susah benor hanya perlukan margerin, tepung n telur. Iolss main campak je banyak mana margerin n tepung ikut kesesuaian jumlah ahli rumah la. Telur pula iolss letak sebiji je. Margerin tu fungsi dye untuk bagi lembut gebu gebas gitu. Lepas tu tambah air kasi blend je smua tu. Senang bukan. Dah sebati semua leh lah kita masak kasi jadi lempeng. 

Selamat menjamu selera semua.. Kamsahamnida.. =)

Friday, November 21, 2014

Pizza sedap lagi gebuss

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Haiii uolsss, iolsss nk tunjuk pizza yang iolss buat aritu. Aritu tak aritu dah dekat 2 bulan rasanya gambar-gambar pizza ni jadi draft. Muhaha. Ini semua angkara bahana malas nak menaip. Tapi rajin nak cuba macam-macam resepi. Dah berlambak pic resepi kat snapshoot phone. Huwaa bila banyak resepi ni, bila dah cuba buat tak makan kan orang cakap tak kene pulak. Bila buat dah makan jadi benda lain pulak. Tak pasal-pasal badan kurus keremping ehhh tembam bagai dipam-pam. =)

Pasal resepi pizza iolss yang gebu gebas ni iolss lupa lah iolss punya resepi cedok kat mana. Sebabnya macam-macam resepi iolss amik. Lepas tu iolsss campur-campur je semua. Plus iolss simpan resepi lama sangat. Sebab masa yang diamik dari simpan resepi hingga masa nak buat pizza ni berbulan juga la sebab nak cukupkan bilangan ahli keluarga kat rumah. Kalau iolss buat ahli tak cukup kan iolss je yang kene makan banyak sebab orang kat rumah ni makan satu, dua keping je lepas tu dah tak nak. So uolss rasa perut sapa yang merana?? =(


Ohh yehh ohh yehh ni kat atas ni gambar before bakar. Inti pizza iolss biasa-biasa je iaitu sosej dan crab stick. Lepas tu tabur je shredded mozzarella. Owh ya before tuh iolss ada letak sos yang macam letak atas tokayaki tuh. Saja je iolss letak sos tu sebab dah lama sangat sos tu dok jadi tayangan je dalam peti. Niat dihati nak tabur jugak bonito flake skali iolss lupa :D


Gambar atas & bawah ni plak bila dah masak. Wah sedap juga even baru first time buat. Lagi sedap & moist dari yang pizza hut n dominos. Wakaka. Kalau tak puji sendiri sapa lg nk puji ndak. Plus iolss suka yang lembab-lembab. Yang kering ni cam nak kunyak pun susah. :P



Lebihan dari tak muat tray iolss buat yang macam kat bawah ni. Nak tiru macam yang kedai-kedai roti ada jual tu tapi tak pandai. Bila masak kan pizza tu jadi kering. Sebabnya doh nipis sangat. Tapi yang penting bila dah habis, ada ahli keluarga bertanya mana lagi pizza yang macam tu. Means that shedap lah tu kan!! Lalalala


Pasal sos yang iolss pakai tuk pizza ni iolss buat sendiri je. Iolss masuk bahan-bahan ikut sedap iolss je. Bahan-bahannya bawang besar sebiji, bawang putih seulas. Iolss blend je. Dah blend masukkan dalam minyak panas untuk tumis. Lepas tu masukkan cili blend 2 sudu besar. Masukkan sos cili, sos tiram n sos tomato. Ikut sedap hati. Masukkan garam secukup rasa. Dah rasa sedap di lidah kira ok lah. 

Sekian sahaja resepi tak seberapa pizza sedap lagi gebuss iolss.. Korang yang rasa nak makan pizza yang buatan sendiri leh la buat. 

Kamsahamnida. *_*


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails