Tuesday, March 16, 2010

''aKu KAhwin!!''




hohoho..
Tajuk entry kali nie tak leh blaaa~ lah.
Sampai je kat bus stop nak tunggu bas nak p kelas tiba-tiba kawan yang ada tunggu kat situ cakap ''eh aku mimpi mu nikoh lah male''.(aku mimpi kau kahwin lah semalam)
Hah sudah petala ke lapan belas mana plak nie menghempap bumi..
Aku apa lagi mestilah excited nak tau kan sapa ''jejaka'' yang dok sebelah aku kan..
''Ala dok ingat lah sapo tapi dalam mimpi ingat lah''..(tak ingat lah siapa tapi dalam mimpi tu ingat lah)
Pulak dah kawan aku leh jawab cam tu. Aku punya lah frust ingat dah leh tau sapa jodoh aku tapi hampeh.
Aku apa lagi mulalah berangan sapa lah nanti ''jejaka'' yang dok kat sebelah aku nanti?
Macam mana lah keadaan majlis tu nanti?
Apa konsep yang aku nak guna nanti?
Berapa persalinan ya?
Wah glekk punya soalan yang berkeliaran kat kepala otak aku nie.
Aku masih muda lagi lah nak kahwin. Kursus kahwin pun tak pergi lagi tau. Then masih kanak-kanak lagi.(oppss kanak-kanak ke, tak sedar diri punya orang kan)

So cakap sal kahwin nie aku nak ulas sikit sal kanak-kanak yang berumur 10 tahun and 11 tahun yang telah ''dikahwinkan'' dengan lelaki yang berumur lebih kurang 40 tahun tu.
Boleh ke budak yang umur tak berapa matang tu kahwin?
Boleh ke budak yang umur tak berapa matang tu laksanakan tanggungjawab dye?
Ishh benda nie tak logik lah. Budak tu tak habis lagi belajar. Bab kahwin dalam mata pelajaran pendidikan Islam pun tak masuk lagi. Usahlah beri alasan Rasulullah S.A.W. berkahwin dengan Sayidina Aishah waktu berusia 9 tahun. Janganlah samakan diri kita dengan Perutusan Allah yang mendapat wahyu dari Yang Maha Esa.

.

* kebanyakkan ayat kat atas tu banyak merapu sikit contoh yang fikir berapa persalinan,konsep n bla-bla tu..
*keadaan aku sekarang sangat malas and tak leh nak tumpu apa yang aku study sebab tu aku meng'post' entry nie..
*pengetahuan lanjut tentang perkahwinan menurut Islam



5 comments:

afifahramli said...

mak aiiihh,

jgn lupe jemput adikmu.. heee

sHaFAa said...

baik adikku..
nti jmput smua..
papa pun jmput jgk nti..
hehe

Luffy said...

aku kot jejaka tu
haha

sHaFAa said...

satu kemungkinan jgk tu luffy..
hehe

hisham said...

salam ziarah...sori out of topic....tk cre

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails