Thursday, September 6, 2012

Resepi kek coklat kukus

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Coklat mencurah-curah memenuhi pinggan.

Semenjak dua menjak nie entah kenapa rasa cam nak cuba cook and baked something. But 1st make sure that, the ingredient is easy and simple, then how to make it also simple. Benda yang susah2 nie, aku malas sikit. Simple n easy bukan bermakna tak sedap ya.

Resepi kek coklat nie datangnye dari one of my lab rat's. Lab rat's yang dop rumah dah buat kek coklat nie dan mereka kata best. So aku xsabar2 nak cuba buat gak. Dan untuk percubaan pertama, ramai orang puji best. Siap ada terus tnye resepi. Haishhh. Tambah2 pula aku letak topping coklat cair yang mengeras selepas itu. Apakah? Hehe

Percubaan pertama tu aku buat masa raya. Mak sedara, pak sedara, sepupu sepapat semua puji. Aku yang buat nie xcuba try lagi tau. Bila semua dah puji, aku makan dan sememangnya best hokay. Bila dah sedap rasanye, xkan terhenti sampai situ aje buat kek coklat nie. Sampai habis serbuk koko baru aku stop buat kek nie. Sungguh lazat dan penuh krim.

Sapa yang nak try buat boleh rujuk resepi dan cara-cara buat kat bawah nie.

BAHAN A
  • Tepung gandum – 1 cawan
  • Sodium bicarbonate – 1/2 sudu kecik 
  • Baking powder – ½ sudu kecik
** ayak bahan A

BAHAN B
  • 1 cwan koko powder 
  • 1 cwn gula 
  • 1 cwn susu cair 
  • 1 cwn susu pekat 
  • 1 cwn minyak masak
CARA2

1- Ayak semua bahan A – simpan
2- Campurkan bahan B ikut susunan
3- Panaskan atas api sehingga sebati
4- Tutup api
5- Pukul telur 2-3 biji sehingga kembang
6- Masukkan bahan B dalam periuk kacau/pukul bersama telur
7- Masukkan bahan A – kacau/pukul sehingga sebati
8- Tapis – utk elakkan kek berketul2
9. Kukus – 1 jam (hingga masak)


Kalau nak letak topping coklat cam dalam gambar, just cairkan coklat masakan. Curah atas kek dan hias lah dengan apa2 aje. Aku hias pakai coklat rice je. Hurmmm masih terasa lagi kelazatan kek nie.

p/s ~ Cuba jangan xcuba.

4 comments:

Falsya said...

sedapnye dik!!!...teringin la pulak dh skang nie..

nida husna said...

boleh try ni nampak sedap =)

ieda said...

wahh terliuq sudah akk nie ..
rajin adik buat ;)

dubuksenja said...

nice
ikut awak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails