Saturday, November 10, 2012

Jahitan #1

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualikum..

Tak terniat dalam diri yang one day aku akan menjadi seorang yang jahit manik. But inilah yang dikatakan ketentuan. Kisahnya bermula..

My mum ada upah orang jahit manik, dan kesudahannya jahitan manik tu agak sedikit but bayarannya agak mahal. Tak berpatutan right. Betul ada pepatah mengatakan "biar papa, asla bergaya", but it doesn't means that yang kita xleh nak amik tindakan daripada tu.

Mula daripada lembaran peristiwa tu, aku cakap la kat my mum yang aku nk try laa jahit manik. Apa laa yang susah sangatnye. Then aku beli manik2nya, aku beli set jarum pelbagai size tu, beli benang dan semestinya aku juga beli kotak untuk isi manik. Takde lah berselarakkan manik2 tu nanti.


Inilah dye hasil pertama aku. Aku jadikan baju aku sendiri sebagai bahan eksperimen aku. Kan nanti buat baju orang, susah plak bila tak jadi dan orangnya tak berkenan. So jahitan ini manik cam gnie aku letak RM 50. Mahal ke murah?

p/s ~ semakin hari semakin improve cara jahitan


2 comments:

Myra Jay said...

Kalau rajin + minat, memang hasilnya cantik..
Okla RM50 tu, sebab nak jahit manik ni kena teliti betul2 kan :D

4feet8 said...

wah..saya pun jahit manik time rajin. baju2 konvo dulu habes jahit manik..kalo tempah, mahal n rasa cm senang je nak jahitkan..? hehe..cuma lubang jarumnnya macam sgt kecil..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails