Saturday, August 4, 2012

Kuih Mek Bunga

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Mek Bunga in da house. First time aku buat benda nie. Selalu buat kat rumah but i just helping not preparing  from first. But now ini hasil air tangan aku sendiri. Yehhh


Excited punya pasal sampai aku MMS gambar kat mama, told her dat i prepared and make Mek Bunga by my own. Owhh i'm proud with my self. Aku dalam usaha untuk pertingkatkan  skill memasak yang ada sebenarnya. So semua benda macam nak try buat. Before this i'm try to make Pavlova. Maklumlah ada jiwa keperempuanan kan so, this the right time for me to try something that i don't expert.

Cara buat Mek Bunga nie sonang sahaja. First what u must have to make it is :

Bahan-bahan
  • 1 paket tepung pulut
  • 200ml santan pekat - beli yang dalam kotak
  • 1-2 biji telur 
  • gula
  • minyak
Cara-cara 
  • Kacau tepung bersama santan - jika perlu tambah air, tambahkan
  • Celup tepung dalam telur
  • Goreng hingga masak - kuning2
  • Tabur gula
  • Siap untuk dimakan
Yehh sonangkan? Kalau xpernah buat dan makan, try la. Buat buka puasa nanti. Pastinye ia menarik. Lab rat's pun xpernah makan Mek Bunga nie. Sebab tu aku gigih nak buat benda nie nak bagi diorang rasa. Dan aku rasa ianya tidak mengecewakan mereka. Harap2 laa walaupun kat bibir kata sedap dalam hati tiada siapa yang tahu. =)

p/s ~ Owh my English..

4 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

tak pernah mkn la plk..mcm akok eh?

Rara Nasiha said...

mek bunga? tak pernah makan kuih ni even dengar nama dia pun tak pernah :)

ieda said...

memang nampak menarik
dan nampak mudah menyediakan
hurmmmm nanti try ;)

Arib Ismail said...

Nampak macam sedap! Boleh bagi resipi kat mak buat kuih ni. Hihi.

My recent post: Iftar Bersama Krew Amanz.MY & Nisa Kay @ Marché Mövenpick, The Curve

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails