Thursday, September 29, 2011

Cintai aku bukan kerana rupa


Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini

Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi

Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela

Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini.

Mencintai aku bukan kerana rupa.. Bukan nak cakap aku cantik, comel, lawa dan cute ke apa tapi setiap manusia Allah S.W.T memang jadikan cantik, lawa, comel dan cute. Kalau kita pandang tak cantik pun tapi orang lain pandang dye adalah yang paling cantik. Sendiri mahu ingat lah yaa.

Buat yang nak bercinta semua tu, memang rupa adalah perkara pertama yang dipandang baru lah hati sebabnya hati nie kita tak boleh nak pandang dengan pandangan kasar. Memang tak salah untuk memilih yang cantik pada pandangan mata, tapi selepas itu kene lah pandang hati juga. Manalah tahu pandang rupa macam Lisa Surihati tapi hati macam pontilaknat. Masyallah. Apa yang mampu aku berhias. Hanyalah hati yang ikhlas.


BB... Let's experience it

8 comments:

Dr. Ben said...

cinta itu pakej semua sekali.

shera haifa said...

@DR. BEN ~ pakej cm mana yaa?

sugar2 kapas strawberry said...

berapa peratus je lelaki tak tgk rupa?

Dr. Ben said...

shera,

tanggungjawab, perangai, rupa, percakapan, gerak badan etc...

kalau ada yang tak cukup, cinta boleh jadi luntur. Biasanya rupa paras kekal tak berubah (fixed cost dalam economy). Yang masalah ialah variable cost (tanggungjawab, perangai, percakapan etc) bukannya fixed cost.

Tu sebab ada penceraian selepas kawin kerana lunturnya variable cost tu tadi.

p/s: semester ini saya mengajar Engineering Economy - so bersabar dengan tamsilan ekonomi saya ;)

shera haifa said...

@sugar2 kapas strawberry ~ mereka ttp tengok pada rupa tapi even xcntik di mata kita sdh cntik d mata mereka..

shera haifa said...

@dr ben ~ Owhh faham dh.. pakej lengkap laa kiranya utk yg cinta nie.. tp yang pastinya dr rupa paras dulu baru tengok yang part perangai, tangungjawab tu..
:)

Dr. Ben said...

kalau dia tak suka rupa kita cari yang lain le. Pasti ada yang suka.

ctk said...

pkwe ct xhensem tp ct syg dia..haha (kutuk2 sayang :D)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails