Thursday, December 3, 2015

Resepi puding buah-buahan kurang manis sesuai untuk penyakit kencing manis

Assalamualaikum..

Panjangnya tajuk entry.. wakakak.. Nak tau kenapa tajuk panjang kemain baca campai habis ya..

Terliur punya pasal. Hari tu ada nampak kat blog cik tom dia buat agar-agar laici. Nak buat jugak tapinya laici takde. Yang ada jagung dengan buah dalam tin. Last2 pilih nak buat buah cam lebih menarik. Hehe


Bila barang ada, nak buat pun senang je memang sekejap lah. Dalam masa 45 minit dah setel. Tapi nak makan tunggu sejuk simpan dalam peti baru syok. Buat pun dah petang. Sejuk je malam tu terus makan. Tak sempat nak tunggu esok. Sebab dah terliur sangat. Bahaya jugak ya berblog ni. Mudah terpengaruh dengan orang.. Hehe. 


Bahan-bahan
- 1 paket agar-agar
- 1 tin susu cair
- 1 tin buah-buahan 
- 2L air
- gula

Cara-cara
1. Campurkan agar-agar dengan 2L air. Masakkan hingga larut agar-agar.
2. Masukkan gula mengikut tahap kemanisan yang dikehendaki **aku masukkan sikit je. Just manis sesuai untuk penghidap kencing manis.  
3. Kacau gula sampai larut dan mendidih.
4. Masukkan susu cair. Kacau sebati. 
5. Masukkan buah-buahan.
6. Tutup api. Masukkan dalam lyang dan acuan yang dikehendaki. Sejukkan dan hidangkan.

Yess.. Dapat point tak kenapa tajuk entry berjela cam tu? Hehe.. Sebabkan mama ada penyakit kencing manis, takleh makan manis sangat jadi aku buat just nice manisnya supaya mama leh makan sekali. Anak solehah uolss. Haruslah buat sesuatu fikirkan ibu bapa kan. Kalau bukan kita yang gembirakan mereka siapa lagi kan? mama dan papa harta dunia aku yang tak terkira nilainya..

p/s ~ Agar-agar bila dah campur susu cair aku panggil puding..

6 comments:

paridah said...

puding buah yg sdp tu seraa kalau dkt boleh minta sepotong.

Aiy Ayumna said...

pakai buah apa saja tu?

seraa rose said...

sdap.. lg2 kalau xmanis sngt.. itulah jauh plak.. kalau x leh hulur sikit.. :)

seraa rose said...

pakai buah yg dalam tin.. tpnya bnyk nenas.. huhu

Nurhuda Ismail said...

sedapnyaa ! yang huda slalu buat cocktail tapi puding mesti lagi best

Siti Yang Menaip said...

seedap !! ya rabbi.. sejuk2 makan.. dapnya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails