Friday, December 30, 2011

Buah Ngaku @ Arrow Head

Assalamualaikum..

Aku penah tengok orang beli satu jenis buah nie kat satu pasaraya. Beli pula bukan sikit tapi banyak. Aku tertanya-tanya buah apa laa tu. Peliknya buah tu!! Tambahan itula pest time aku tengok buah tu. (Aish macam tak pernah pergi pasaraya je aku nie kan). Sekali tengok macam cendawan tapi cendawan apa macam tu. Aku tak terlintas langsung nak tengok dye punya nama kat kertas yang diletak dekat ngan buah tu.

Gambar culik kat Google

So aku buat tak tahu dan xnak amik tahu laa apa nama buah tu. Konon laa.. Lagipun yang beli buah tu semua yang mata sepet. Satu plastik tu penuh diorang isi. Tak cukup 1, isi lagi 1 plastik. Aishh diorang nie nak wat apa laa kan. 

Secara tak sengaja aku yang setiap hari pasti singgah dekat blog Mama Mia  nie telah terbaca satu entry Musim Arrow Head Datang Lagi. Bila tengok je gambar buah yang kat entry tu terus terjawab persaoalan aku yang selama nie tertanya-tanya buah apakah itu? Bila dah tahu nama buah dan Mama Mia pun ada cakap buah tu sedap dan cara nak masak pula hiris halus2 mcm nak goreng kerepek pisang tu, pastu goreng cam bese aku cam tertarik nak cuba. Tapi buahnya aku tak jumpa lagi kat pasaraya kat Kelate nie.

Kebetulah semalam pergi KBMall kemudian masuk Pasaraya Pasifik aku tertengok yang buah tu ada. So tanpa berfikir panjang aku terus beli sebab nak try rasa dan goreng macam yang Mama Mia cakapkan tu. Lagipun harga buah tu murah hanya RM 0.29/100g. Aku tak beli banyak cuma amik 4biji aje. Bukan kedekut ya tapi sebab nak try. Takut beli banyak-banyak membazir sebab tak makan. 

Balik rumah aku tanya la Mama tau tak buah apa tu? Mama aku cakap dye tak tahu. Aku cakap laa aku pun xtahu tapi ada baca kat blog nie (blog Mama Mia la) yang buah nie sedap dan di goreng. Dye goreng macam kerepek gitu. Esoknya iaitu hari nie aku dah pun goreng buah tu. Buat macam yang Mama Mia cakap laa. Bila dah masak aku rasa memang sedap. Tak rugi beli. Aku bagi Mama rasa dan dye pun kata sedap. Disebabkan hanya beli 4 biji aje dan semua orang cakap sedap dan makan banyak, kerepek tu dah pun habis. Jadi petang nie nak pergi Tesco, nak try cari. Kalau tak jumpa aku g balik kat KBMall tu beli dan goreng. Buat mengunyah time hujan cam nie best jugak nie.

p/s - Thnks Mama Mia sebab cerita pasal buah Arrow Head aka Ngaku nie. Memang aku Ngaku lah buah nie best!!!!


 DUMEX DUGRO


11 comments:

Kakzakie said...

Betul sekarang tengah musim. Biasa akan banyak bila menghampiri Chinesse New Year...

EnciK AxixOu said...

ingatkan bawang td..

Apik Pehe said...

huhu..pernah nampak..tapi tak tahu nama apa...

cik panadol said...

yeke...mmg ingatkan bawang...serupa bawang je masa tngk kt tesco td....tp semua org cina je yg berebut2 beli....

. yanayuno . said...

kat jj byk kot..^^

shera haifa said...

Kakzakie ~ ye ahh.. kalau bukan nak Raya Cina xde kot..

shera haifa said...

Encik Bulat ~ hek3x.. bukan laa

shera haifa said...

Apih Pehe ~ so skrg dh tau laa nama apa kan.. :)

shera haifa said...

Cik Panadol ~ nasib baik xturut beli kan.. dh ingt tu bwg..hehe

shera haifa said...

yanayuno ~ ye bucuk.. kat JJ meme bnyk.. tngok doh sblm kelik ari tu.. tp snie mana ada JJ..:P

Miss Nadya said...

nad baru tahu..

http://www.nornadiah.com/2011/12/mynewshub.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails