Wednesday, November 4, 2015

Fruity Nutella Cheese Tart

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Mengenangkan kawan yang beria2 nak makan cheese tart, aku yang gila baking ni gigih lah buat crust size 9cm. Tak pernah2 aku buat crust size besar tu tau. Dengan tak tahu sukatan yang betul memang main campak je berapa yang aku rasa nak campak. Hehe.

Nasib baik lah menjadi juga crustnya walaupun adunan tu xcukup utk cover ketinggian acuan tu. Lepas tu pulak nak buat cheese tart, cheesenya tak cari lagi. Gigih pulak aku skali lagi g teman cari cream cheese (cc) dalam hujan lebat. Park kereta pun kat OKU. Nasib lah hujang lebat sangat2. Haha. Sampai pulak kat pasaraya tu boleh plak cc takde. Menapak pulak cari kat pasarraya lain. Nasib baik kat 2nd pasar tu ada cc. Tu pun the ONE and ONLY. Memang grab cepat2. 

Maka malam tu walaupun esoknya bukan lah weekend gigih lagi baking. Kuat betul penangan cheese tart ni. Dan nasib baik aku yang g KL untuk IV ni rajin nak melayan kan. Kalau ikutkan malas memang takdenya cheese tart tu. Haha.

overall proses the making of 


Dah masak tu dalam panas2, tak sabar terus potong tau. Meleleh isi dia. Sebabnya cheese tart ni kene makan sejuk2. Baru terbaikk. Tapi sebab takde sifat sabar panas2 pun potong lah. Dan dalam masa satu hari je (esoknya) dah selamat 9cm cheese tart ni masuk perut. Haha. Jarang2 skali buat bila dapat makan tu memang terus habis lah. 

Three layer cheese tart

Ni pulak hasil baking kawan this week. Gigih lah dia buat dari crust sampai filling sndiri. Aku dah pun selamat kat KB minggu ni. Semoga ada rezeki aku utuk dpt kerja kat KL jadi leh lah merialisasikan hasrat aku dan member utk projek baking yang dirancang. 


2 comments:

hainom OKje said...

Pandainya Rose buat tart. Cantik....teringinlah nak buat. Jap lagi nak cari resepi

Mardiah Diana said...

Cantiknya tart tu...pandai rose deko...hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails