Wednesday, November 18, 2015

Mintak udara. Dia datang dah!!

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Sesak nafas. 2 hari berturut2 dapat surat dari MARA. Pasalnya MARA dah mula kutip hutang untuk pinjaman pelajaran masa smbung Master hari tu. Huwaa mana nak cekau duit nak bayar.. Kalau hari ni MARA bagi aku kerja, bulan ni aku janji aku bayar yang tertungak tu. . Masuk bulan ni dah 2 bulan tertunggak dan amount dia RM200. Bukan nak cakap xada duit langsung, duit ASB tu ada je tapinya tak nak lah usik dulu. But if this thing getting worse and I didn't get the job until end of Disember I need to do something. 


Berapa jumlah kene bayar? Semuanya RM 34,434,30 (amboii cantik nombor) sebelum pengurangan. Pasal pengurangan ni satu hal. Bila nak declare yg aku dapat pengurangan bayaran tu. Takkan tak nak bagi kurang sikit pun. Start dari form 4 lagi dan sampai skrg aku masih setia lagi dengan MARA. Mintak tangguh atas alasan belum dpt kerja xterima pulak. Aku bukan saja2 xnak bayar. Hutang tu. Benda wajib bayar kot. Dan aku bukannya tipu yang aku belum dpt kerja, tapi itulah hakikat sbnr (sbb tu aku buat part time jual kuih). Dunia hari ni penuh dengan pertarungan. "If you great, you get". 

"Ya Allah kau limpahkan lah rezeki dalam bidang pekerjaan kepada aku, sesungguhnya aku teramat memerlukannya teramat sangat. Aamin."

p/s ~ sbb tu kat profile aku tulis Job Hunter.

16 comments:

tiga lalat said...

insyaAllah, think positive, nnti dptla keje tuu., aminn

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kipidap rose..
Ada rezeki tu .. cuma cepat atau lambat..
Semoga rose sabar ye..

mun said...

dah pergi ke mara ke buat pengurangan.. boleh dpt tu ikut pointer kita kan.. saya dulu dapat pgurangan dari 40k terus tggal 7k je kena bayar..pastu.. selalu skip je byr bulan2 tu.. sudahnya setel guna duit EPF.. alhamdulillah.. dah xde hutang dgn MARA dah..

Yati said...

Saya setuju dengan pengomen pertama, think positive.
Saya dulu pun Mara, mula-mula minta tangguh, diluluskan.
Lepas tu, minta conversion to biasiswa, Alhamdulillah, diluluskan. Saya pergi ibupejabat Mara, sebelah Kompleks Pertama, KL, lepas tu kena signature pegawai gred A. Saya cari pegawai Mara juga untuk sign. Lega.. Dia nak kita jumpa dia je, bukan senyap sunyi tak bayar. Tapi saya dulu untuk degree, untuk master saya tak pasti. Good luck ye, doa banyak-banyak.

Kakak Tiri Cinderella said...

Banyak nya... Moga dipermudahkan urusan ye
. Amin..

Hanan Hadila said...

hm bunyi pulak MARA dah mintak bayar full start ngan student tahun ni. tak tahu la sahih ke tak. harap harap tak betul :( jangan brenti berdoa, rezeki Allah kan luas ;)

ArELeEz said...

semoga dimurahkn rezeki, cepat dpt job & semoga segalanye dipermudahkn. aminn..

paridah said...

SUSAH HATI JUGA DIBUATNYA TU...PASTI ALLAH TEMUKAN JLN PENYELESAIANNYA TU...INSYA ALLAH.

seraa rose said...

in sya allah.. amin.. cumanya cpt @ lmbt kan..

seraa rose said...

in sya allah amin.. tq

seraa rose said...

dh buat pengurangan anta borang lps konvo aritu bln 4.. dia kata dlm 6 bln prosesnya. suppose dah dpt feedback lah. xpe tngu dan lihat dulu kalau smpai akhir thun xde feedback lg mmg kene amik langkah strusnya. legakan bila hutang dh setel..

seraa rose said...

utk dgree mmg blh,. mster xpasti pulak. btw tq ya

seraa rose said...

tq. Aamin

seraa rose said...

scarynya kalau btl.. tp harap2 dpt lah pengurangan tu..tq ya..:)

seraa rose said...

Aamin.. Aamin.. Aamin.. TQ :)

seraa rose said...

sngt susah hati.. hopefully cpt2 dpt kerja.. Aamin.. TQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails