Friday, November 13, 2015

Halfday trip to Takbai, Thailand

Bismillahirahmanirahim dan Assalamalaikum..

Cuti depavali, sempat lah cross border g oversea. haha. Tu pun g tumpang orang. Dah orang ajak kan, aku pulak jenis yang kurang rasa malu apa lagi ngekor ler. Lagipun mmg lama dah teringin nk g seberang sana. Kata je dok Kelate tapi ni bru 1st time sampai.

Dengan tambang RM3 dah dapat g oversea kau!! Wahh menarik tak menarik tak.. Dah lah dalam 15 minit je sampai sana. Tak payah nk cream2 bontot kan naik flight lama2. Pasport pun tak perlu. 

Kita naik bot je ok!

Pergi takbai ni, aku masuk haram je. Ikut jeti yang tak macam jeti dekat Pengkalan Kubur. Tak payah nak cop2 pasport. Satu boat 4 orang skali ngn tukang bawak bot. Satu orang sehala RM3 sahaja. Tapinya kene tahan panas sikit ler. Perjalanannya hanya memakan masa 15 minit sahaja. Yelah Malaysia bahagian Kelate ni hnya dipisahkan oleh Sungai Golok je dengan Thailand.

Join g takbai ni farah yang ajak bersama kawan opis dia. Aku bawak adik sekali. Semua 6 orang. jadi kami g dengan 2 buat bot. Sampai sana tak ramai pun orang. Tak dok lah kata serabut dengan orang kan. Leh lah shopping dengan tenang.


singgah kedai jual sabun2 produk thailand


Rambang mata.. banyak sngat barang2 murah. Baju2 murah. Kain2 tudng murah. Macam shawl keknis tu kat sini RM10. Kat sana blh dpat RM8@RM6 je ikut jenis kain. Baju pulak RM20-25 Je. Nasib baik aku tak bawak banyak duit jadi nafsu membeli dapat disekat. Aku hanya beli tudung keknis 2helai (RM18), tudung instant shawl sarung siap 2helai (RM36), sabun beras ain kirim 1 (RM5). Kalau kat Msia sabun tu orang jual RM10. hahh ce banding, murah tak kat thailand.

Makanan2 pun murah. Skrg kat kelate tengah trending baby nenas. Kat Msia 1kilo RM18 orang jual. Kat sana RM15 dah boleh dapat. Bnyk murah weh. Aku beli lah 1kilo sbb long nk balik. Mangga pun murah2. Sekilo RM5 2kilo RM9. kat pasar RTC nuh RM8/kilo orang jual. OMK..

baby  nenas yang trending

Dah tau kat mana nak naik jeti nti leh pergi sendiri2 je. Syoknya kalau g sana bawak duit bnyk2. Syurga membeli belah sngat. Hehe. 

p/s ~ hari ni cuti lagi sempena Keputeraan Sultan Kelantan. Dok umah jeler..

17 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Popular kan sekarang Baby Nenas ni..
Kat sini jual sekilo RM25 ko..
Mahal sungguh..

Nieyl said...

wah!murah...

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

Syoknya!
Aku yang dok Perlis ni pun tak pernah lagi pi Hatyai ke Krabi ke.. hahaha

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

oh yang baby nenas tu rasa mcm nenas biasa ka? comelllnyaaa

paridah said...

assalam...seronoknya gi shopping oversea...tapi lintas sungai jer ye...

Muhammad Khairuddin Lim said...

Salam kenal. Telah add anda kembali. Tq

seraa rose said...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) kat mana tu? mahal benar ya..

seraa rose said...

@Nieyl sngt murah..

seraa rose said...

@☆与王ㄗ王ㄒ☆ rugi xpergi.. pergi cpt.. hehe

seraa rose said...

@☆与王ㄗ王ㄒ☆ aah rasa cm nenas..cumanya manis terlebih..

seraa rose said...

@paridah leh la feeling2 g oversea.. aah lintas sungai je sbnrnya.,.

seraa rose said...

@Muhammad Khairuddin Lim ya slm knl.. trima kasih..

Zie Has said...

syoknya dapat shopping kat sana :) ... baby nenas pun mengiurkan :p

tiga lalat said...

wahh sonoknyer gi siam takbai tuuu., ;p

seraa rose said...

sangat syok.. lagi2 bila ada duit.. hehe

seraa rose said...

boleh la feeling2 g oversea..sbnrnya over river je pun..:)

Kakak Tiri Cinderella said...

Bestnya.... Wuhuhu apasal laa saya jauh sangat... Kalau x dah lama merempit ke sana... Wakaka...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails