Monday, November 23, 2015

Takbai lagi

Assalamualaikum

Cuti Depavali tu dah pergi Takbai entry sini, hujung minggu tu pergi lagi!! Aku dah kata once dah pandai memang akan kerap ke sana. Untuk kali ini aku jadi pemandu pelancong Long. Kebetulanya dia ada ajak pergi Pengkalan Kubor, tapi dah alang- alang tahu macam mana nak pergi Takbai jom lah ke sana.


Pergi kali ni dapatlah membeli untuk diri sendiri. Sehelai baju dan 2 helai shawl keknis. Itupun paw Long aka banker bergerak aku. Hehe. Sekali skala bukan sokmo pun. Lagipun Long kata RM20 sorang. Jadinya kene lah guna kan. Kalau tak beli apa-apa, RM20 tu burn bila dah sampai Malaysia. Melampau. Hahaha

Info tambahan, jam 12 tengahari sehingga 2 petang, bot tidak akan beroperasi. Maklumlah masuk secara haram kan, mungkin waktu tu tak sesuai untuk mereka bawa penumpang. Jadi elakkan untuk nak pergi Takbai dan balik Malaysia waktu itu. Aku dah pun jadi mangsa.

Sampai jam 12 tengahri, pukul 12.30 dah nak balik. Terbaikk wa cakap lu. Pergi oversea duduk 30 minit je. Bazir duit tambang RM3. Hahaha. Sebabnya masa pergi first tu aku dah aim kedai, Long pulak ngekor je, hari pun panas memang pakej sangat. Tapi lastnya kene tunggu bot beroperasi. Melepak tepi tangga menunggu.


Owh kat sana, tiba-tiba tengah jalan @ membeli kalau ada orang tegur tanya pasal dah ada bot tu tak payah lah nak terkejut. Sebab mereka tengah cari penumpang untuk bot mereka. Sapa yang dapat, income mereka untuk hari itu lebih lah sikit. Kalau rasa nak bagi rezeki dekat dia cakap lah takde lagi. Diorang akan ikut je korang. Jika barang berat nanti mereka akan offer nak bawak. Bukan bawak saje-saje tapi berbayar. Cas dalam RM2-3 kalau tak silap. Tiada yang free dah sekarang ni.

Dah rasa pengalaman pergi Takbai ni, entah bila dapat pergi lagi. Adalah jimat sikit tolak dengan duit tambang bot bila berbelanja kat sana. Pergi sana nak cuba makanan mereka pun boleh. Kat pasar tu ada je orang jual macam kuih muih. Etok pun ada jual dan lagi murah dari Malaysia.

p/s - Hatyai, Takbai dah. Nak pergi Krabi lak!!

2 comments:

tiga lalat said...

wahh anak dara jelita masuk ke siam tuuu., x bahaya kene bom keeew ., huhu2

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm best je p sana..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails