Sunday, February 12, 2012

Hafalan Shalat Delisa : Menyentuh emosi dan perasaan

Assalamualaikum..


Serius aku tak tahu pun apa cerita Hafalan Shalat Delisa nie, tambahan pula aku tak pernah dengar pun tajuk tu. First aku dengar sal cerita nie bila rumate aku sebut tajuknya. Aku tanpa segan silu tanya lah rumate aku cerita apa tu sebab memang aku tak pernah dengar n tahu pun tajuk tu. Maklumlah aku kan on off, kejap kat umah, kejap kat hostel. Kalau kat hostel memang aku tak tengok tv langsung melainkan tengok cerita-cerita. Iklan-iklan memang xde. 

Rupa-rupanya cerita ini mengisahkan pasal Tsunami yang telah melanda Acheh pada 26 Disember 2004. Maknanya sehingga ke hari ini sudah hampir 8 tahun peristiwa yang mengorbankan berpuluh-puluh ribu nyawa berlaku. 



Bagi aku cerita nie memang menyentuh emosi dan perasaan aku. Bertapa tabah dan gigihnya anak kecil yang mungkin dalam lingkungan umur 6 tahun menghadapi dugaan setelah kehilangan seorang demi seorang yang disayanginya iaitu Kak Fatimah, Kak Aisyah, Kak Zahra juga uminya sendiri. Walaupun ini hanyalah cerita, kalau realitinya mampukah aku hadapi semua itu. 

Buka mata, tanya hati, tengok sekeliling kita. Apa yang telah kita lalui dan lakukan dengan hari-hari kita..

p/s ~ 'Delisa cinta Ummi kerana Allah'.. Aku?

3 comments:

aReLaN said...

ala...tak tengok lagi.ramai dah review citer ni.mna nak cari ek??hmmm

cinta siswi said...

siswi pun xpenah tgk cite nie.. just tgk iklan je.. tgk iklan pun da tau cite ni mmg meruntun hati.. kalau tgk.. menangis la gamaknye.. ^^

H.J said...

pasal tsunami eh??tak tengok lg ni..haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails