Sunday, June 10, 2012

Tako Tao : Sejenis makanan

Assalamualaikum..

Gara-gara salah seorang dari lab rat's craving sejenis makanan, kami buat trip 24 jam ke Kuala Lumpur pada 7/6/12. *cerita trip 24jam selepas entry nie..  Sejenis makanan yang lab rat's craving giler tu xde kat JB sbb tu kami pecut g KL. Makanan yang di craving giler tu ialah :


Korang tahu makanan nie?? Penah makan? Kalau pernah untunglaa. Aku secara jujurnye xpernah tahu pun makanan nie. Sehinggalah trip 24 jam baru aku tahu. Nama makanan nie ialah :


Tako tao!! Bukan tako tahu sebab memang tak tahu. Kata lab rat's makanan nie ada kat Queensbay dengan KL. Mak oii jauh2 semuanya. Actually makanan nie di jual di Jusco. Kalau nak dikira di JB pun ada Jusco tapi banyak2 Jusco kat JB satu pun xde jual tako tao nie. So sapa yang memang craving giler2 nak x nak memang kene g laa mana2 tempat yang ada.

Dalam satu bekas tako tao tu terdapat 3 biji dengan harga RM4.90. Dalam tako tao tu pula, ada isi. Isi2 yang ada, ada pada gambar bawah yang kotak tu. Antara 5 tu aku dah cuba makan prawn ngan octopus dan aku lebih suka octopus sebab best!! 

Kalau korang tanya tako tao nie dibuat daripada apa, aku rasa macam campuran tepung dengan air yang macam nak buat lempeng tu. Lepas tu ada letak sayur2 cincang then  digoreng. Sebelum tu prawn @ octopus diletak dalam tu. Faham?? Xfaham nanti korang pergilah kat mana2 tempat yang ada jual tako tao tu, korang tengok laa sndiri cam mana makanan nie dibuat. Nak cerita lebih pun aku baru tengok  dan makan pun baru sekali.

p/s ~ cerita panjang mengenai tako tao.. Macam sushi pun ada.

3 comments:

CaHaYa PeTuNjUk said...

tako tao meupakan feveret makanan saya! hehe..selalu beli kat mid valley.

Anonymous said...

HMMMMM.. MEMANG SEDAP.... TAPI TAK TAU SAPER YG PROSES KAN.... SKG DH ADA YG MUSLIM BUAT... LEBIH BAIK CE YG MUSLIM.... YAKIN SIKIT KAN.... RASA LEBIH KURANG JA......

cahaya-zulaikha said...

kat jb ade la sis.. aeon tebrau 2 pn ade.. leisure mall, pasir gudg pn da ad. sy mmg pnggemar tegar mknn2 jepun. sushi, sashimi sume sy telan. haha.. tapi kalau sis nk mkn tako paling sedap. tako yang paling the best. sis pergi kat city square jb, bhagian inner city.. tako dia paling best.. kalau sis rasa tako kat situ, mmg jusco pnye tako jauh ktggln.. selamat mncube...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails