Thursday, March 7, 2013

Sepilok, Sandakan

Bismillahirahmanirahim dan Assalamualaikum..

Setelah edisi singgah menyinggah kat Rumah Terbalik,Tamparuli, Ranau, dan Taman Kinabalu, Kundasang akhirnya jam 8 lebih kami dah selamat tiba kat Sandakan.  Malam ya bukan siang. Alhamdullilah. Kat Sandakan nie, kami tinggal menyewa. Iaitu menyewa bilik. Kami berempat sewa  satu bilik kat hotel tengah-tengah bandar Sandakan yang harganya RM80. Ada katil queen 1 dan katil bertingkat 1. Memadai laa untuk tido semalaman sahaja. Pagi2 dah kuar sebab banyak tempat nak g buat lawatan nie.

Pepagi tu, semestinya breakfast dulu. Breakfast tu kan wajib. Pagi tu kami breakfast cakoi yang semalam punya.  Makan dulu kat bilik, before angkut semua barang kuar. Kiranye kami terus check out pagi2 tu. Dah makan, tapi belum lagi minum. Pagi tu kami rancang nak ke Sepilok. Yuhuuu nak tengok sedara weii. On da way ke Sepilok sempat la singgah kedai pekene air panas dulu.


Nak masuk Sepilok nie kene bayar RM5/pax. Kalau nak bawak kamera pun kene bayar juga. RM10/kamera. Owh ya nak masuk dalam tu, beg nak kene tinggal kat luar. Tak dibenarkan sama sekali bawa beg. Makanan/minuman pun x dibenarkan. Nanti kat luar tu akan ada loker tuk simpan semua2 barang tu. Bayar atau tidak, tidak pula aku ketahui sebabnya kami tinggal dalam kereta beg kami. Just bawa purse, masuk dalam poket seluar aje. 


Kebetulan masa kami tiba kat sana lagi 30 minit orang2 utan nie nak makan. So berkesempatan lah kami nak negok orang utan nie. Kalau bukan masa makan, korang masuk kat dalam tu nasib baik dapat jumpa, tak nasib baik x dapat lah jumpa. Kat dalam nie bukan sahaja orang utan yang ada, monyet,beruk or babun pun ada. Aku tak pasti plak spesis mana. Hehe. Bilangan orang utan yang keluar makan tak lebih dari 10 ekor pun. Tak diketahui juga oleh aku, adakah memang tak banyak orang utan yang menghuni kawasan tu. Atau pun yang ada selebihnya memang tak nak keluar makan. Kalau nak p tengok orang utan makan, pergilah before jam 10.00 pagi kerana orang utan akan diberi makan jam 10.00 pagi.


p/s ~ Kelakar dengan kerenah orang utan masa makan. Buat semua yang pergi tengok ketawa. 

11 comments:

Falsya said...

akak xpenah explore pun tau tempat2 cenggini bile ke sabah..nnt nak repeat blk laaa..hehehe

ejulz said...

menarik.. eleh.. patung berani la peluk.. cuba yg betul2.. hehe :P

Fadth Wan said...

Teringin nk jejak kaki ke sana.. Nk jumpa "kawankawan" d sana..hehe

DilaMilin said...

seronoknye jalan2 pi sabah..hehe..rindu nak pergi sana lagi..

aRe_Nim said...

shaira..pkwe baru ke sebelah tu? hehe

shera haifa said...

@Falsya - repeat jangan xrepeat. tahun dpn punya jalan2 ya kak.. tahun nie mcm jadual percutian akak dah penuh je.. hehe

shera haifa said...

@ejulz - berani aj pegang yg hidup.. xdiberi peluang tuk pegang aje.. hehe

shera haifa said...

@Fadth wan - pergi la.. leh jumpa 'sedara mara'

shera haifa said...

@DilaMilin - rindu? pergilah lagi.

shera haifa said...

@aRe_Nim - ye lah awop ehh.. xhensem kan? hehe

Myra Jay said...

Wahhh siap berpelok dengan Orang Utan...
Comel ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails