Monday, January 23, 2012

Keselamatan dimana-mana..

Assalamualaikum..

Biasanya aku tengok orang mesin rumput pakai glasses aje untuk mengelakkan dari terpecik batu ke apa-apa yang boleh membahayakan ke mata. Tapi hari nie memang pest time dalam hidup aku kot tengok orang mesin rumput pakai.......

Helmet aka Topi keledar

Kiteorang yang tengok nie gelak tak hengat. Dalam gelak tu aku leh lagi suruh akak aku snap gambar cepat-cepat nanti nak share kat cnie dan kitaorang sebenarnya kagum ngan pakcik yang ngah mesin rumput tu. Kenapa? Sebabnya dia menggunakan sesuatu yang leh menjaga keselamatan dia. Mesti pakcik tu takde glasses jadi dia amik keputusan nak guna topi keledar sebab topi keledar tu ada penghalang kat depan boleh mengelakkan mata atau muka dia kene batu yang terpecik. Pakcik nie yang hanya mesin rumput pun jaga keselamatan.

Kau pembonceng jalanan, mamat rempit atau penunggang motosikal yang sememangnya wajib guna topi keledar nie untuk menjaga keselamatan ADA GUNA tak? Ada yang guna dan ada yang tak guna kan? Kalau yang guna tu pun ada tak korang pakai topi keledar tu betul-betul? Betul-betul kat sini ialah ada korang pakai ikat kasi kemas kat bawah dagu tu? Kalau ada Insyallah peratus untuk selamat banyak kalau ditakdirkan korang terlibat dalam kemalangan, tapi kalau tak ikat betul-betul peratus zero. Jadi pilihannya terletak di tangan masing-masing.

p/s ~ Ada tali pengikat kat bawah dagu tu bukan untuk hiasan, tapi untuk keselamatan. 


4 comments:

sea_lavender said...

keselamatan tu penting d mne2 pn..
bgus pk ck tu ambk langkah berjaga2~ =)

Onitsuka_hana said...

skarang pakai helmet time mesin rumput mmhg dah biasa. Kalau gotong royong sekolah ka nak mesin rumput pakai helmet je.. hehe kat sekolah xda plak spek2 tu

Iffah Afeefah said...

org pndang remeh je kan mende2 ni

Teenager Housemaid said...

haha..
cool la pakcik tu..teehee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails